Update

Senatoren vechten Franse genocidewet aan

Een groep Franse senatoren heeft de Constitutionele Raad vandaag gevraagd de wet te blokkeren die de ontkenning van de genocide op Armeniërs verbiedt. De Turkse regering is woedend over de Franse wetgeving die ze racistisch noemt.

Sarkozy, afgebeeld als duivel in een Turkse krant nadat de Franse Tweede Kamer de genociodewet aan had genomen. Beeld afp
Sarkozy, afgebeeld als duivel in een Turkse krant nadat de Franse Tweede Kamer de genociodewet aan had genomen.Beeld afp

Toen de Nationale Assemblee (Franse Tweede Kamer) de wet in december aannam, bevroor Turkije de diplomatieke en militaire banden met Parijs. Nadat ook de Senaat (Eerste Kamer) begin vorige week het groene licht had gegeven, kondigde de Turkse premier nieuwe maatregelen aan zonder in details te treden.

Handtekeningen
De groep zegt 72 handtekeningen te hebben verzameld van senatoren die tegen de wet zijn. Er zijn minimaal 60 handtekeningen nodig om de Constitutionele Raad te vragen om een wet te onderzoeken. Dat orgaan bekijkt of wetgeving niet in strijd is met de grondwet.

Dat moet binnen een maand gebeurd zijn.
De senatoren stellen dat de vrijheid van meningsuiting wordt beperkt door de wet. De Armeense genocide is nog onderwerp van discussie onder historici, politici en anderen die zich in het debat rond de kwestie mengen. Door de nieuwe regels kan er niet meer vrij over worden gesproken, vinden de senatoren.

Erdogan reageerde verheugd op het initiatief van de senatoren. 'Namens mijn land spreek ik mijn dankbaarheid uit voor de senatoren die hun handtekening hebben gezet', zei hij. 'Ik geloof dat wat zij hebben gedaan, nodig is.'

President Nicolas Sarkozy liet vorige week nog weten de wet binnen 2 weken te zullen bekrachtigen. Zijn minister Alain Juppé van Buitenlandse Zaken riep toen de Turkse autoriteiten op tot kalmte. Hij zei dat Parijs zeer hecht aan een goede relatie met NAVO-partner Turkije.

De Franse genocidewet ligt heel gevoelig in Turkije. Armeniërs menen dat de voorloper van Turkije, het Ottomaanse Rijk, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog verantwoordelijk was voor een genocide. Turkije erkent dat erg veel Armeniërs zijn omgekomen, maar ontkent dat ze systematisch zijn uitgeroeid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden