Senatoren: nieuwe pensioenregels snel behandelen

De Eerste Kamer moet een plan voor strengere pensioenregels nog dit jaar behandelen, zodat het op 1 januari kan ingaan. VVD-senator Liesbeth Kneppers D66-senator Joris Backer willen dat het debat nog deze maand moet plaatsvinden.

Leden van de vakbond FNV vroegen vorige week nog tijdens een protest aandacht voor een goed pensioen voor alle generaties.Beeld anp

Kneppers en Backer uitten eerder kritiek op het wetsvoorstel. Maar Kneppers vindt nu dat uitstel van de nieuwe regels meer nadelen heeft dan voordelen. Als de aangescherpte regels niet volgend jaar van kracht worden, zullen veel pensioenfondsen op korte termijn hun pensioenuitkeringen moeten korten. Bovendien dreigen dan de premies verhoogd te moeten worden.

Geen gelopen race
Backer heeft nog steeds 'vragen' over het wetsontwerp, maar hij vindt wel dat het debat volgende week kan plaatsvinden. 'Maar daaruit mag u niet concluderen dat het ook een gelopen race is.'

De Senaat beslist morgen wanneer het pensioenplan wordt besproken. In de Tweede Kamer kreeg het ruime steun, maar sindsdien hebben onder meer de pensioenfondsen flinke bezwaren geuit.

Kern van het wetsvoorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) is dat pensioenfondsen hogere buffers moeten aanhouden. Dat moet voorkomen dat ze opnieuw in financiële problemen komen en kortingen moeten doorvoeren.

Volgens de pensioenfondsen en de vakbeweging zijn de regels te streng. Zij vrezen dat pensioenfondsen daardoor de komende jaren hun pensioenen niet meer aan het prijspeil kunnen aanpassen.

Opnieuw kortingen
Maar als de nieuwe regels niet doorgaan, zal dat waarschijnlijk opnieuw tot kortingen leiden, vreest Kneppers. Bovendien zal toezichthouder De Nederlandsche Bank de pensioenfondsen in nood dan mogelijk dwingen hun premie te verhogen. De Pensioenfederatie, de koepel van de fondsen, waarschuwde daar vorige week voor.

Kneppers wil Klijnsma wel vragen nog eens naar de rekenrente te kijken die pensioenfondsen moeten hanteren.

Vakcentrales CNV, FNV en VCP roepen de Eerste Kamerleden op om nog niet in te stemmen met de nieuwe pensioenregels. De vakcentrales pleiten in een brief voor een stabieler pensioenstelsel dat minder afhankelijk is van de rente.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden