Update

Senator Ted Kennedy overleden

De Democratische senator Edward Kennedy is op 77-jarige leeftijd overleden. Foto ANP Beeld
De Democratische senator Edward Kennedy is op 77-jarige leeftijd overleden. Foto ANP

WASHINGTON - Senator Edward 'Ted' Kennedy, broer van de vermoorde Amerikaanse president John F. Kennedy, is dinsdagavond op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie woensdagochtend vroeg bekendgemaakt.

Ted Kennedy werd in 1962 gekozen tot senator voor de staat Massachusetts. Op dat moment was zijn oudere broer John president en een andere broer, Robert F. Kennedy, minister van justitie. Beide broers werden later vermoord, John F. Kennedy in 1963 en Robert F. Kennedy in 1968.

Als Democratisch senator hield Ted Kennedy zich voornamelijk bezig met onderwerpen als gezondheidszorg, burgerrechten en vraagstukken rond oorlog en vrede. Een hersentumor, vorig jaar ontdekt, werd de senator uiteindelijk fataal.

Ted Kennedy werd in 1932 geboren als negende en laatste kind van Rose Fitzgerald en Joseph P. Kennedy, een rijke zakenman die aan het eind van de jaren dertig werd benoemd tot ambassadeur in Londen.

Ted Kennedy begon zijn loopbaan als jurist. In 1960 leidde hij met succes de verkiezingscampagne voor zijn broer John F. Kennedy aan de westkust van de VS. Toen John werd gekozen tot president gaf die zijn zetel als senator voor Massachusetts op. Twee jaar later werd de zetel veroverd door Ted Kennedy. Toen na de moord op John F. Kennedy ook presidentskandidaat Robert Kennedy in 1968 werd doodgeschoten, werd Ted Kennedy door velen beschouwd als de opvolger van zijn broers. De senator twijfelde of hij zich verkiesbaar zou stellen voor de presidentsverkiezingen van 1972.

Het 'Chappaquiddick incident' maakte, in ieder geval op korte termijn, een eind aan alle eventuele presidentiële ambities van de senator. De zaak draaide om een auto-ongeluk, waarbij in juli 1969 een 28-jarige campagnemedewerkster van Robert Kennedy om het leven kwam. Ted Kennedy, die ten tijde van het ongeluk aan het stuur van de auto had gezeten, verliet de plaats des onheils hals over kop en meldde zich pas bij de politie toen het levenloze lichaam van zijn passagier was ontdekt. Na een besloten proces werd hij tot twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld. Speculaties over wat zich precies had afgespeeld voorafgaand aan het ongeval brachten Kennedy's reputatie veel schade toe.

Tien jaar later werd Ted Kennedy niettemin naar voren geschoven als kandidaat voor de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen van 1980. Bij de Democratische voorverkiezingen nam hij het tevergeefs op tegen zittend president Jimmy Carter.

Ook na die tegenslag wist Ted Kennedy zich echter wonderwel te herstellen. Zijn enorme staat van dienst als een van de langstzittende senatoren in de Amerikaanse geschiedenis leverde hem uiteindelijk de bijnaam 'Leeuw van de Senaat' op. Hoewel hij bekendstond als een zeer vooruitstrevend senator, had Ted Kennedy tevens de reputatie bruggen te slaan tussen Democraten en de doorgaans sterk behoudende Republikeinen.

Zijn overlijden werd woensdag dan ook aan zowel Democratische als aan Republikeinse zijde beweend. President Barack Obama noemde Ted Kennedy 'de grootste Amerikaanse senator van onze tijd' en 'een groot leider'. De president prees zijn wijsheid en sprak zijn dank uit voor de steun die hij vorig jaar tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen van de senator had ontvangen. Op de Democratische conventie in augustus 2008 hield gaf Ted Kennedy een opzwepende toespraak die als een belangrijke steun in de rug werd gezien voor de latere president Obama. Een duidelijk verzwakte Ted Kennedy nam in januari nog de moeite diens inauguratie tot president bij te wonen. Op een feestelijke lunch na de plechtigheid kreeg Ted Kennedy echter een beroerte. 'Ook terwijl hij moedig strijd leverde tegen een terminale ziekte heb ik als president nog veel aan zijn aanmoedigingen en zijn wijsheid gehad', zei Obama woensdag. De president roemde Ted Kennedy's staat van dienst en zei dat 'vrijwel alle wetgeving die de afgelopen vijftig jaar de burgerrechten, de gezondheidszorg en de welvaart heeft bevorderd' uit de koker van Ted Kennedy kwam. Obama sprak dan ook van 'het einde van een belangrijk hoofdstuk in onze geschiedenis'.

Nancy Reagan, weduwe van de vijf jaar geleden overleden oud-president Ronald Reagan, zei bedroefd te zijn om de dood van Ted Kennedy. Ze zei dat haar man en Ted Kennedy het ondanks hun sterk verschillende politieke achtergronden altijd goed met elkaar hadden kunnen vinden. ''Ze hadden groot respect voor elkaar'', aldus Nancy Reagan. Nancy Reagan en Ted Kennedy vonden elkaar de afgelopen jaren op het gebied van stamcelonderzoek, waarvan ze allebei voorstander waren.

De Republikeinse gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger legde de nadruk op de belangrijke rol die Ted Kennedy in familieverband speelde. Schwarzenegger, getrouwd met een nicht van Ted Kennedy, noemde de senator 'de rots van de familie: liefhebbend echtgenoot, vader, broer en oom'. (AP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden