Senator frustreert CIA-debat door 13 uur te spreken

Even voor het middaguur begon Senator Rand Paul met praten, na middernacht was hij pas klaar. Met zijn toespraak van maar liefst 13 uur, die plaatsvond tijdens het debat over de benoeming van John Brennan tot de mogelijke nieuwe CIA-chef, probeerde Paul de regering-Obama te dwingen openheid te geven over inzet van drones op Amerikaanse bodem.

Redactie
Rand Paul verlaat de Senaat nadat hij daar dertien uur achtereen heeft gesproken Beeld ap
Rand Paul verlaat de Senaat nadat hij daar dertien uur achtereen heeft gesprokenBeeld ap

Rand Paul, de zoon van oud-presidentskandidaat Ron Paul en een mogelijke Republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezingen in 2016, eiste van de regering-Obama de belofte om geen drones in te zetten in eigen land. De onbemande vliegtuigjes worden nu gebruikt voor spionagedoeleinden, maar vooral ook om door Amerika aangewezen terroristen in het Midden-Oosten uit te schakelen.

Senator Paul vreest dat de drones op de korte termijn ook in eigen land worden ingezet, gericht tegen Amerikaanse staatsburgers. Toen hij daar geen duidelijkheid over kreeg, besloot hij 'de filibuster' in te zetten, een beproefde vertragingsmethode waarbij een politicus zolang mag spreken als hij wil.

Paul nam even voor het middaguur het woord en stopte na middernacht. Een handjevol Republikeinen en - opmerkelijk genoeg - één Democraat, Rob Wyden uit Oregon, namen soms even het roer over om de Senator een adempauze te gunnen.

Ook na 13 uur spreken kreeg de Senator geen garantie over de inzet van drones op Amerikaanse bodem. In de strijd tegen terrorisme wil de regering-Obama alle opties open houden voor het geval zich extreme gevallen voordoen. Minister van Justitie Holder noemde aanvallen als Pearl Harbor en 11 september als voorbeelden.

Paranoïde
Het optreden van Paul kon niet bij iedereen op evenveel enthousiasme rekenen. Zo zei Senator Lindsey Graham dat de veronderstelling dat drones worden ingezet om mensen op Amerikaanse bodem te doden 'belachelijk' en 'paranoïde' is. Volgens congresman Mike Rogers is het ongrondwettelijk om anti-terroristische operaties tegen inwoners van de Verenigde Staten uit te voeren. Suggereren dat dat wel mogelijk is 'veroorzaakt onnodige angst en leidt de aandacht af van echte dreigingen voor het land'.

Record
De filibuster vond plaats tijdens het debat over de nominatie van John Brennan als de nieuwe CIA-chef. Paul gaf toe dat hij wist dat hij de benoeming van Brannan niet kon tegenhouden, maar vond dit het juiste moment om een debat over de inzet van drones in eigen land open te breken.

Overigens kan Paul geen record op zijn naam schrijven. Senator Strom Thurmond sprak in de jaren 50 ruim 24 uur om de invoering van een burgerrechtenwet te vertragen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden