Update

Senaatscommissie VS akkoord met verreikende immigratiewet

De commissie voor justitie in de Amerikaanse Senaat heeft zich dinsdagavond akkoord verklaard met een verreikend voorstel voor een nieuwe immigratiewet. De wetgeving brengt een legale verblijfsstatus, en daarna mogelijk het staatsburgerschap, binnen het bereik van miljoenen mensen die nu nog illegaal in de Verenigde Staten verblijven.

Leden van de Senaatscommissie voor justitie eerder deze week in gesprek: voorzitter Patrick Leahy en de senatoren Chuck Schumer en Dianne Feinstein.Beeld ap

De commissie nam het voorstel aan met 13 stemmen voor en 5 tegen. Naar verwachting zal het debat over de nieuwe wetgeving in de Senaat al begin juni een aanvang nemen.

Grensbewaking
De nieuwe wetgeving voorziet onder meer in de bewaking van de volledige grens tussen Mexico en de VS, veruit de belangrijkste toegangsroute voor illegalen. Van hen moet straks ten minste 90 procent worden teruggestuurd.

Zes maanden nadat de nieuwe wetgeving in werking is getreden, kunnen de naar schatting 11 miljoen illegalen in de VS een aanvraag doen voor een voorlopige verblijfsstatus. Ze moeten voldoen aan een aantal eisen. Zo moeten ze kunnen aantonen dat ze voor 31 december 2011 in de VS waren en mogen ze geen strafblad hebben. Na een periode van tien jaar waarin ze hebben beschikt over de voorlopige verblijfsstatus, kunnen ze aanspraak maken op een permanente verblijfsvergunning. Voor jongeren geldt een periode van vijf jaar.

Hooggeschoolde arbeidskrachten
Het toelatingsprogramma voor hooggeschoolde immigranten voor de arbeidsmarkt wordt veel ruimer van opzet. Nu komen dankzij het werkprogramma nog 65.000 arbeidskrachten per jaar de VS binnen. Dat moeten er straks minimaal 110.000 en maximaal 180.000 worden.

Er komt een nieuw programma voor immigranten die op grond van hun toekomstperspectieven, zoals opleiding en kansen op de arbeidsmarkt, tot de VS kunnen worden toegelaten. Daarbij zou het om maximaal 250.000 mensen per jaar gaan. Het programma komt in de plaats van de visumloterij waardoor op dit moment 55.000 mensen per jaar een werkvergunning krijgen.

Gezinshereniging
Daarnaast komen er speciale toelatingsprogramma's voor laaggeschoolde arbeidskrachten en voor gezinshereniging.

Over het wetsvoorstel is de afgelopen tijd scherp onderhandeld. Om de kans op goedkeuring zo groot mogelijk te maken, liet de Democratische commissievoorzitter Patrick Leahy deze week een onderdeel sneuvelen dat homoseksuele Amerikanen de kans had moeten geven een buitenlandse partner naar de VS te halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden