Update

Senaat waarschuwt Schultz om aanbesteding ov

Een meerderheid in de Eerste Kamer heeft vandaag het signaal willen afgeven weinig te zien in de manier waarop minister Melanie Schultz (Infrastructuur) het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wil aanbesteden. Ze stemde daarom tegen een aantal technische aanpassingen aan de wet die het personenvervoer regelt.

Minister Schultz. Beeld ANP
Minister Schultz.Beeld ANP

De verplichte aanbesteding in de drie grote steden zoals Schultz die wil, kon de Senaat dinsdag echter niet tegenhouden, omdat die niet aan de orde was. 'Helaas kan Schultz vooralsnog door met haar plannen, maar ze weet nu dat de politieke werkelijkheid is dat een meerderheid de aanbesteding zo niet ziet zitten', aldus GroenLinks-Senator Marijke Vos.

Met de oppositie stemde ook de PVV, tot voor kort gedoogpartner van het minderheidskabinet, tegen de technische aanpassingen.

Schultz kan desondanks door met haar plannen, die het vervoer per bus, tram en metro in de grote steden efficiënter moet maken.

Bovendien wilde ze met de aanbesteding 120 miljoen euro besparen.
In Rotterdam en Den Haag zijn de procedures voor een openbare aanbesteding van het busvervoer al gestart. Amsterdam kreeg onlangs enkele maanden uitstel.

Vakbond Abvakabo FNV vindt dat de lopende procedures gezien de opstelling van de Senaat beter meteen kunnen worden gestopt. Bovendien, zo benadrukt de bond, is er vanuit de Tweede Kamer een initiatief op komst om de aanbesteding vrijwillig te laten plaatsvinden in de grote steden. Ook oppositiepartijen in de Eerste Kamer vinden Schultz met haar plannen veel te dwingend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden