Update

Senaat verwerpt verbod rituele slacht

De Eerste Kamer heeft vandaag het voorstel verworpen om het onverdoofd ritueel slachten te verbieden. In een hoofdelijke stemming keerden 51 senatoren zich tegen voorstel van Tweede Kamerlid Marianne Thieme (Partij voor de Dieren). Zij wil het dierenwelzijn bij de slacht verbeteren door verdoven voor de slacht verplicht te stellen.

null Beeld anp
Beeld anp

VVD, PvdA, CDA, D66, ChristenUnie en SGP vinden dat een verbod op de rituele slacht de vrijheid van godsdienst aantast. GroenLinks was verdeeld. We steunen het doel, maar een deel van de fractieleden vindt dit te ver gaan, was de boodschap van senator Marijke Vos, die zelf voor stemde. In totaal stemden 21 Eerste Kamerleden (PVV, SP, PvdD en 50Plus) voor.

Het ritueel slachten zorgt al ruim een jaar voor verdeeldheid in de politiek. Na een heftig debat over de spanning tussen de vrijheid van godsdienst en het dierenwelzijn, stemde de Tweede Kamer een jaar geleden voor het initiatiefwetsvoorstel van de Partij voor de Dieren. Nu sneuvelt het voorstel alsnog in de Eerste Kamer. Eind vorig jaar had de Eerste Kamer al gaten in het wetsvoorstel geschoten.

VVD, PvdA, D66 en GroenLinks hebben vooral moeite met de zin in het wetsvoorstel dat onverdoofd slachten alleen is toegestaan als daarmee geen extra dierenleed wordt veroorzaakt.

Deze maand vond staatssecretaris Bleker van Landbouw al een tussenoplossing, door een convenant te sluiten met het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), het Contactorgaan Moslims en Overheid en de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende Bedrijven. Volgens het convenant moet een dier sterven binnen veertig seconden na de halssnede; anders wordt het alsnog doodgeschoten door een dierenarts. De rabbinale rechtbank liet echter weten het convenant te verwerpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden