Update

Senaat verwerpt elektronisch patiëntendossier

null Beeld

De Eerste Kamer heeft dinsdag unaniem het plan verworpen waarmee minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de verplichte elektronische uitwisseling van medische gegevens landelijk wilde regelen.

Het zogeheten Elektronisch Patiëntendossier (EPD) is volgens de Senaat in de landelijke opzet nu niet veilig genoeg. De Eerste Kamer wil nu een kleinere, regionale opzet van het elektronisch patiëntendossier. Daarbij zou gebruik moeten worden gemaakt op al gedane technische investeringen in het systeem.

De weerstand in Eerste Kamer werd de afgelopen weken al duidelijk, ook bij regeringspartij VVD die Schippers voorhield dat ze het voorstel beter kon terugtrekken. Dinsdag liet ook coalitiegenoot CDA weten de voorgestelde landelijke opzet van de EPD niet te kunnen steunen.

Volgens CDA-senator Hans Franken zijn er te veel mogelijkheden om toegang te krijgen tot de medische informatie van patiënten. Hoewel in zijn ogen het voorstel de afgelopen tijd is verbeterd, is het nog niet voldoende. Franken riep Schippers op met een aangepast voorstel te komen waarin zaken als beveiliging, privacy en rechten van patiënten goed zijn geregeld.

Er wordt al veertien jaar gewerkt aan het EPD dat het aantal medische missers zou moeten verminderen. Schippers is na Els Borst, Hans Hoogervorst en Ab Klink de vierde minister die zich er mee bezighoudt. Het project heeft 300 miljoen euro gekost.

De Tweede Kamer ging in 2009 akkoord met het EPD. Volgens gegevens van het ministerie van VWS heeft bijna 60 procent van de hulpverleners, als huisartsenposten en apotheken, zich vrijwillig aangesloten bij het EPD, waardoor van bijna 8,5 miljoen Nederlanders medicatiegegevens nu zijn op te vragen. Maar volgens Schippers laat de beveiliging van de gegevens te wensen over en gebeurt de informatie-uitwisseling niet op een eenduidige manier.

Om daar verandering in te brengen wilde ze graag in een bescheiden opzet toch met het EPD beginnen. De handreiking om alleen gegevens over medicijngebruik opvraagbaar te maken, overtuigde de senatoren echter niet. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden