Senaat stemt in met voorstel tegen kindbruid

De Eerste Kamer heeft dinsdag met voorrang het wetsvoorstel aangenomen dat regelt dat Nederland buitenlandse huwelijken met jonge meisjes niet meer erkent. De senatoren besloten eerder op de dag de wetswijziging tegen huwelijksdwang als 'hamerstuk' af te handelen.

Een eerdere stemming in de plenaire zaal van de Eerste Kamer, foto ter illustratie Beeld ANP


Dat betekent dat er niet eerst over gedebatteerd werd, maar dat er meteen een stemming volgde. Aanvankelijk stond er wel een behandeling gepland - op 24 november - maar zowel het kabinet als de Tweede Kamer had opgeroepen tot grote spoed. De wetswijziging kan nu veel sneller van kracht worden. Aanleiding voor de haast is de grote instroom van mensen uit Syrië. Onder hen zouden zich ook veel jonge meisjes bevinden die zijn getrouwd met oudere mannen. In Nederland is het niet toegestaan als minderjarige te trouwen, of er moet speciale toestemming voor zijn.

Bovendien is seksuele omgang strafbaar tussen meerderjarigen en kinderen onder de zestien, ook als dat vrijwillig is. Tussen de zestien en achttien jaar is seks niet verboden maar gelden er wel wettelijke beperkingen. Vanaf achttien is iemand meerderjarig. Nederland accepteert nu buitenlandse huwelijken van minderjarigen vanaf vijftien jaar als ze legaal zijn gesloten in het herkomstland. De nieuwe wet trekt die leeftijd op naar achttien jaar.

In de oude planning zou de wijziging pas begin 2016 ingaan. De Tweede Kamer stemde vorig voorjaar al in met het wetsvoorstel. De nieuwe wet regelt niet alleen het tegengaan van kindbruiden uit het buitenland, maar beperkt ook het sluiten van huwelijken tussen neef en nicht. Ook zijn er meer mogelijkheden voor de autoriteiten om op te treden tegen huwelijksdwang, ook als een huwelijk al onder dwang gesloten is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.