Senaat stemt eindelijk in met benoeming Hagel op Defensie

De Amerikaanse Senaat heeft dinsdagavond ingestemd met de benoeming van Chuck Hagel als de nieuwe minister van Defensie. Daarmee komt een einde aan wekenlang politiek gesteggel.

Redactie
Chuck Hagel (rechts) in een helikopter boven Bagdad in 2008 tijdens een bezoek aan Irak met toenmalig presidentskandidaat Barack Obama (links). In het midden generaal David Petraeus, destijds opperbevelhebber namens de VS in Irak. Beeld reuters
Chuck Hagel (rechts) in een helikopter boven Bagdad in 2008 tijdens een bezoek aan Irak met toenmalig presidentskandidaat Barack Obama (links). In het midden generaal David Petraeus, destijds opperbevelhebber namens de VS in Irak.Beeld reuters

De Republikeinen, die in de Senaat in de minderheid zijn, hielden een stemming over de benoeming van Hagel tegen door het inzetten van een zogeheten filibuster. Dat is een op zich rechtmatige techniek om debatten zo lang mogelijk te rekken om een afsluitende stemming te voorkomen.

Vietnam-veteraan Hagel is zelf een Republikein, maar is vooral bij de haviken onder zijn partijgenoten omstreden omdat hij zich niet hard genoeg zou opstellen tegen Iran en niet pro-Israël zou zijn.

Uiteindelijk werd de stemming in de Senaat mogelijk omdat een aantal Republikeinen, onder wie de invloedrijke senator John McCain, vond dat de zaak lang genoeg was getraineerd.

President en Democraat Barack Obama droeg Hagel begin januari voor als opvolger van Leon Panetta op het Pentagon.

Chuck Hagel, opvolger van Leon Panetta als Amerikaans minister van Defensie. Beeld REUTERS
Chuck Hagel, opvolger van Leon Panetta als Amerikaans minister van Defensie.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden