Senaat komt iedere dag bijeen totdat schuldenprobleem is opgelost

De Amerikaanse Senaat zal iedere dag bijeenkomen, ook in het weekend, totdat er een oplossing is voor het begrotingsprobleem van de Verenigde Staten. Dit zei de Democratische fractievoorzitter in de Senaat, Harry Reid. Het Congres, de wetgevende instantie waaronder de Senaat en het Huis van Afgevaardigden vallen, moet wetgeving aannemen waarin wordt vastgelegd dat de VS hun verplichtingen nakomen.

Obama met Harry Reid en Mitch McConnel. Beeld getty
Obama met Harry Reid en Mitch McConnel.Beeld getty

'Er is geen belangrijker taak voor de Senaat dan te waarborgen dat de VS hun rekeningen betalen, waaronder die voor sociale voorzieningen. Om ervoor te zorgen dat de regering niet in gebreke blijft bij het nakomen van deze verantwoordelijkheid, zullen we iedere dag vergaderen', zegt Reid.

Samen met de Republikeinse minderheidsleider in de Senaat Mitch McConnell werkt Reid aan een plan om Obama de mogelijkheid te geven nieuwe schuldbewijzen uit te geven zonder toestemming van het Congres.

2 augustus

De Amerikaanse overheid kan vanaf 2 augustus niet meer aan haar verplichtingen voldoen als het schuldenplafond niet wordt verhoogd. De VS geven zoveel meer geld uit dan er binnenkomt dat op die datum de grondwettelijke grens die het land maximaal in het rood mag staan, wordt overschreden. Omdat het onmogelijk is om op korte termijn een begrotingsoverschot te creëren, zal dat wettelijke plafond omhoog moeten.

Die verhoging is normaal gesproken een formaliteit, maar wordt nu gebruikt in een verhitte strijd tussen de Republikeinen en de Democraten over de manier waarop de Amerikaanse overheidsfinanciën op orde moeten worden gebracht. De door de Democraten gedomineerde Senaat moet een akkoord sluiten met het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen de baas zijn. Beide partijen hebben echter totaal verschillende ideeën over hoe het begrotingstekort moet worden aangepakt. De Democraten willen dat de rijken meer belasting gaan betalen, terwijl de Republikeinen veel meer willen bezuinigen dan de Democraten wenselijk vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden