Senaat keurt duurder kaartje waarschijnlijk toch goed

PvdA-fractievoorzitter Han Noten schudt Premier Mark Rutte de hand na de stemmingen over de BTW-verhoging op de podiumkunsten. Beeld
PvdA-fractievoorzitter Han Noten schudt Premier Mark Rutte de hand na de stemmingen over de BTW-verhoging op de podiumkunsten.

DEN HAAG - Het kabinet weigert de geplande btw-verhoging op theaterkaartjes te schrappen zoals een meerderheid in de Eerste Kamer wenst. Toch zal een teleurgestelde Senaat dinsdagavond het belastingplan, waarvan deze btw-verhoging een onderdeel is, hoogstwaarschijnlijk goedkeuren. Afwijzing van het hele plan vindt een deel van de oppositie waarschijnlijk een te zwaar middel.

In een motie keerde een Senaatsmeerderheid (alle oppositiepartijen behalve de SGP) zich eerder tegen de voorgenomen verhoging van 6 procent naar 19 procent voor theater- en concertkaartjes. Maar om die motie uit te voeren zou het kabinet terug moeten naar de Tweede Kamer.

Die blijft bij de btw-verhoging, aldus minister-president Mark Rutte in een brief aan de Senaat. Hij belooft wel dat het kabinet bekijkt of het de schade kan beperken als straks blijkt dat er minder kaartjes worden verkocht vanwege de hogere btw.

De PvdA in de Senaat die met de btw-motie kwam, vindt dat het kabinet zich te gemakkelijk achter de Tweede Kamer verschuilt. Het kabinet heeft zelf de bevoegdheid om de verhoging ongedaan te maken op 1 januari, aldus PvdA-senator Frans Leijnse gisteren in een debat over het belastingplan. Voor de bouwsector is dit najaar de btw door het kabinet immers verlaagd van 19 naar 6 procent. Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) moet vandaag antwoorden.

De Senaatsfractie van het CDA wil de btw-verhoging uitstellen tot 1 september omdat het theaterseizoen tot die maand loopt. Halverwege een hogere btw invoeren zou tornen aan de rechtszekerheid. Bovendien zijn veel kaartjes voor 2011 recent al verkocht om de prijsverhoging voor te zijn, aldus CDA-senator Essers, dus het Rijk is de hogere btw-opbrengst al grotendeels misgelopen. Ook de VVD-fractie wil een latere invoering van de btw-verhoging.

Een afwijzing van het belastingplan zou betekenen dat een aantal fiscale maatregelen niet doorgaat. Het betreft zo'n 2 miljard euro aan inkomsten die het rijk dan mogelijk misloopt. ''Het is daarom nogal wat als je daar tegen stemt'', zegt Eerste-Kamerlid Raymond de Boer van de ChristenUnie. Zijn fractie is tegen de hogere btw voor theaterkaartjes. Of zij de uiterste consequentie trekt en het hele belastingplan blokkeert, weet hij nog niet.

Ook de eenmansfractie van OSF is tegen de btw-verhoging. Met haar ene stem kan zij de doorslag geven aangezien het kabinet de steun heeft van de Senaatsfracties van de VVD, CDA en SGP, samen 37 zetels. Eerste-Kamerlid H. ten Hoeve van de OSF wil vandaag van Weekers horen waarom de kunstsector wel een btw-verhoging voor de kiezen krijgt en andere sectoren niet.

In de Eerste Kamer (75 zetels) hebben regeringspartijen VVD en CDA 35 zetels, geen meerderheid. In de Tweede Kamer evenmin, maar daar steunt de PVV de coalitie waardoor er net een meerderheid (76 zetels) is. De PVV is niet vertegenwoordigd in de Eerste Kamer. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden