Senaat houdt grote bezwaren tegen nieuwe Mediawet

De Eerste Kamer houdt grote bezwaren tegen de nieuwe Mediawet van staatssecretaris Sander Dekker (Media).

Staatssecretaris Sander Dekker in de Eerste Kamer. Beeld anp
Staatssecretaris Sander Dekker in de Eerste Kamer.Beeld anp

Dekker onderhandelde afgelopen week met D66, ChristenUnie en GroenLinks in een poging zijn Mediawet toch door de senaat te loodsen. Toch werd in de inbreng van die partijen nog niet duidelijk dat zijn reddingspoging zoden aan de dijk heeft gezet.

De senatoren uitten vanochtend wederom stevige kritiek op Dekkers plannen met de nieuwe Mediawet. De staatssecretaris deed vorige maand al toezeggingen en moest die van de Eerste Kamer op papier zetten.

Dat ging over de rol van de politiek bij de benoemingen van bestuurders en toezichthouders bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en de macht die deze NPO krijgt over de programma's. De omroepen zelf krijgen in het voorstel van Dekker minder te vertellen.

'Not amused'
Dat gaat met name de fracties van D66 en ChristenUnie nog niet ver genoeg. Zij hinten erop dat Dekker met een nieuwe versie moet komen, een zogenoemde novelle. Die nieuwe wetstekst moet dan eerst weer door de Tweede Kamer worden aangenomen voordat de Eerste Kamer zich er een tweede keer over kan buigen.

"De tekst van deze wet is niet duidelijk genoeg. We nemen niet alleen genoegen met mooie woorden van Dekker", zei ChristenUnie-senator Mirjam Bikker.

Zij wil de toezeggingen uitgewerkt zien als wetstekst vóór ze eventueel akkoord kan gaan met de Mediawet zoals hij nu voor ligt. D66-Eerste Kamerlid Paul Schnabel is 'not amused' dat Dekker in zijn brief aan de senaat 'geheel voorbij is gegaan' aan de kritiek van zijn fractie.

Niet ondertekend
Maandag werd bekend dat een groot aantal omroepen en de NPO een deal hebben gesloten over de uitwerking van de Mediawet. Omroepen blijven daarin volwaardig coproducent van programma's. Dekker wilde juist dat producenten de omroepen konden omzeilen als zij een goed programma-idee hadden.

Een deel van de senaat zei daarover 'zeer verheugd' te zijn, maar andere senatoren hekelden de brief omdat die 'geen enkele wettelijke basis' kent. Ook hebben de grootste omroepen AvroTros en KRO-NCRV, maar ook Omroep MAX en Powned, de deal niet ondertekend.

Het debat in de Eerste Kamer over de Mediawet wordt vanavond voortgezet. Dan moet Dekker antwoord geven op de vragen van de senatoren. Volgende week dinsdag, 8 maart, wordt er hoofdelijk gestemd over de wet.

Lees meer: Productiehuizen teleurgesteld over pact in nieuwe Mediawet

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden