Senaat akkoord met sociale rol corporaties

Woningcorporaties moeten zich weer volop gaan concentreren op hun sociale rol. Tegelijk moeten ze eventuele commerciële avonturen beperken. De Eerste Kamer is vandaag unaniem akkoord gegaan met de nieuwe woningwet die dat regelt.

Senaat akkoord met sociale rol corporaties. Beeld anp
Senaat akkoord met sociale rol corporaties.Beeld anp

De wettelijke kerntaak is het bouwen en beheren van huurwoningen voor mensen met lage inkomens. Door de afbakening van de taken wordt de markt voor woningbouw duidelijker. De verwachting is dat het voor investeerders en projectontwikkelaars nu aantrekkelijker wordt om duurdere huurwoningen te bouwen. Daar is veel vraag naar.

De corporaties moeten hun maatschappelijke rol en activiteiten ook beter afstemmen met de gemeenten. Verder krijgen de huurders meer te zeggen en recht op meer informatie. Er komt ook een onafhankelijke, inspectie-achtige woonautoriteit voor het financieel en het volkshuisvestelijk toezicht.

Daarnaast mogen huurders straks hun huurwoning kopen en samen onderhouden. De senatoren schaarden zich achter de bevordering van dit soort wooncoöperaties, die was voorgesteld door PvdA-senator Adri Duivesteijn.

Een aantal van de wijzigingen komt voort uit de aanbevelingen van de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties, die vorig jaar onderzocht wat er allemaal misging in corporatieland. Vooral door commerciële activiteiten zijn nogal wat corporaties de mist ingegaan. Huurders ondervinden daar nadeel van.

Het nieuwe bestel gaat in op 1 juli 2015, deelt het ministerie van Wonen mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden