'Selfie' en 'sukkelseks' nieuwe woorden in Dikke van Dale

De woorden bitcoin, selfie, bubblegumpop, swagger en wazzup hebben een plekje bemachtigd in de digitale versie van de Dikke van Dale. Het woordenboek maakte dinsdag een lijst met nieuwe woorden bekend.

Beeld anp

Veel woorden in de lijst zijn afkomstig uit het Engels. Zoals bonding (het krijgen van een emotionele band), factfree politics (beleid dat niet op feiten is gebaseerd), storytelling (het vertellen van verhalen), shinen (stralen) en pinpointen (precies aanwijzen). Vooral de economie, technologische ontwikkelingen en de steeds verdergaande digitalisering zijn verantwoordelijk voor de toename van nieuwe woorden. Zo staan 3D-printer, spaartaks, kredietunie en tablet in het lijstje.

De Van Dale vernieuwt het woordenboek elk half jaar. Het afgelopen half jaar kwamen er 600 nieuwe woorden bij.

Ook nieuw is het woord 'sukkelseks' dat volgens De Dikke van Dale staat voor 'seks die niet gericht is op het leveren van seksuele topprestaties'. Andere nieuwe woorden in de lijst zijn 'mensj' (een goed, integer, rechtschapen mens), 'mindfuck' (iets dat mensen geestelijk in verwarring brengt, hen op het verkeerde been zet) en 'swag' (een coole houding). Een selfie is overigens een 'fotografisch zelfportret, vaak gemaakt met de camera op armlengte en gepubliceerd op socialenetwerksites'.

Ook woorden die minister-president Mark Rutte vaak in de mond nam, zoals 'geluksmachine' en 'samenredzaamheid', zijn opgenomen in de digitale versie van de Van Dale.

Waan van de dag
'We gaan niet over een nacht ijs als we nieuwe woorden zien', zegt Van Dale hoofdredacteur Toon den Boon op BNR Nieuwsradio. 'We willen de waan van de dag uitschakelen. Dat betekent dat we altijd iets achterlopen bij de werkelijkheid, maar dat is niet erg. We vinden dat de kans heel groot moet zijn dat een woord er voor langere tijd in blijft staan.'

Bekijk hier de lijst van nieuwe woorden die in de Dikke Van Dale zijn opgenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden