Sekteleider Moon was uiterst conservatief

De Zuid-Koreaanse sekteleider en zakenmagnaat Sun Myung Moon, die maandag (plaatselijke tijd) overleed in een ziekenhuis in Seoul, was uiterst controversieel. Hij stierf aan de gevolgen van een longontsteking.

Redactie
Sun Myung Moon en zijn vrouw Han Hwak-ja Beeld EPA
Sun Myung Moon en zijn vrouw Han Hwak-jaBeeld EPA

Moon, die 92 jaar was, zag zichzelf als de opvolger van Jezus. Zijn Verenigingskerk was bekend van agressieve bekeringsmethodes en massahuwelijken en claimt wereldwijd 3 miljoen leden te hebben. De volgelingen worden ook wel 'moonies' genoemd.

Moon leidde ook een groot internationaal zakenimperium, met vooral veel nieuwsmediabedrijven. In onder meer Europa was hij jarenlang niet welkom omdat zijn kerk als een gevaarlijke sekte werd beschouwd.

Moon werd in 1920 geboren in wat nu Noord-Korea is. Zijn ouders bekeerden zich tot het christendom en na de Tweede Wereldoorlog begon hij met preken. Daardoor belandde hij in een Noord-Koreaans strafkamp, maar tijdens de Koreaanse Oorlog (1950-1953) werd hij bevrijd.

In 1954 stichtte hij de Verenigingskerk in Seoul en in 1960 trouwde hij met zijn tweede vrouw, Hak Ja Han. De kerk werd vooral bekend door massale huwelijksceremonieën waarbij duizenden paren tegelijk door Moon getrouwd werden.

Begin jaren zeventig verhuisde Moon naar de Verenigde Staten, waar zijn Verenigingskerk een snel groeiende aanhang had. De steenrijke en anticommunistische Moon spekte de verkiezingskassen van conservatieve Amerikaanse politici en mocht Republikeinse presidenten als Ronald Reagan en George Bush senior tot zijn vrienden rekenen.

In 1982 werd Moon in de Verenigde Staten veroordeeld tot 13 maanden gevangenisstraf voor onder meer belastingontduiking. Ook in andere landen volgden er rechtszaken wegens financiële wanpraktijken. Moon, die ook antisemitisch en homofoob was, leefde al jarenlang weer in Zuid-Korea, toen hij stierf.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden