'Sektarische club Avatar infiltreert op democratische scholen'

De sektarische groepering Avatar infiltreert in het Nederlandse onderwijs, stellen NRC en televisieprogramma De Monitor.

De ingang van Life! in Landsmeer. Volgens NRC en De Monitor zou de school het Avatar-gedachtegoed toepassen Beeld Google Street View
De ingang van Life! in Landsmeer. Volgens NRC en De Monitor zou de school het Avatar-gedachtegoed toepassenBeeld Google Street View

Onder meer de democratische school Life! in Landsmeer en de Guus Kieft School in Amstelveen worden genoemd.

In totaal zes zogeheten democratische scholen voor basis- en voortgezet onderwijs blijken opgericht, of bestuurd, door Avatar-wizards en -masters. Op de scholen wordt het gedachtegoed van Avatar gebruikt, melden NRC en De Monitor.

De scholen ontkennen dat technieken en gedachtegoed van Avatar in de lessen worden gebruikt.

De Onderwijsinspectie heeft nog geen meldingen ontvangen op basis waarvan ze onderzoek gaat doen naar de manier van verspreiden van het 'sekte-achtige' gedachtegoed Avatar op scholen. Pas als die binnenkomen, worden ze bekeken op mogelijke gevaren voor kwaliteit van onderwijs, goed burgerschap (respect voor andersdenkenden) en veiligheid.

Een school mag vanuit een overtuiging onderwijzen, maar moet die drie elementen wel garanderen.

Vastgelopen
Avatar wordt wel een soort zelfontwikkelingsprogramma genoemd. Het zou je in theorie willen leren te leven vanuit vrije wil, waardoor je beter kunt bepalen hoe je bestaan uitpakt. Je laat je niet meer een bepaalde kant op sturen door overtuigingen en verwachtingen die je al had, maar gaat ervaren wat je zelf eigenlijk wilt.

Avatar zou echter overeenkomsten hebben met de sekte-achtige Scientology Kerk, van waaruit manipulatie van aanhangers zou uitgaan, en werken met zogenoemde wizards en -masters als sturende figuren.

Democratische scholen hebben vaak leerlingen die zijn vastgelopen in het regulier onderwijs. Het zijn particuliere scholen, waar het onderwijs door de ouders wordt betaald.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden