Update

Sekswinkels moeten eerder dicht

Volgens de advocaat van de ondernemers kwam het besluit van de gemeente 'als donderslag bij heldere hemel'.

De rechtbank in Amsterdam heeft stadsdeel Centrum donderdag in het gelijk gesteld over het handhaven van de Winkeltijdenwet voor sekswinkels op de Wallen. Daardoor moeten zij vanaf zondag om 22.00 uur de deuren sluiten. Nu is dat nog 02.00 uur.

Veertien seksondernemers, die in totaal 23 winkels bezitten, hadden een kort geding aangespannen over deze nieuwe regelgeving. Hoewel ze niet betwisten dat zij zich uiteindelijk aan de wet moeten houden, wilden ze wel een langere en gefaseerde periode voor de invoering van het nieuwe beleid.

De gemeente gedoogde tientallen jaren dat de winkels in de roemruchte hoerenbuurt pas vier uur later sloten. Eind vorig jaar maakte het stadsdeel bekend dat het toch zal handhaven. Volgens de advocaat van de ondernemers kwam het besluit van de gemeente ''als donderslag bij heldere hemel''. De raadsman voorspelde dat de omzet van de ondernemers hierdoor met tientallen procenten zal dalen en dat ze personeel zullen moeten ontslaan.

Aparte ingangen voor sekscabines

De rechter was echter onvermurwbaar. De gemeente heeft volgens het vonnis al begin december een brief verstuurd met het voornemen te gaan handhaven. Daarnaast is het volgens de rechtbank algemeen bekend dat winkels niet later dan tot 22.00 uur open mogen zijn, waardoor de eisers er rekening mee hadden kunnen houden dat er een dag kwam waarop het stadsdeel tot naleving van de wet zou overgaan.

De maatregelen van de gemeente komen voort uit de aanpak om drugsoverlast en criminaliteit op de Wallen tegen te gaan. Dit belang woog volgens de rechtbank dan ook zwaarder dan dat van de ondernemers.

Een complicerende factor in het verhaal is dat veel van de seksshops cabines hebben waarin klanten seksfilms kunnen kijken. Die mogen in principe wel tot 02.00 uur 's nachts openblijven. Het stadsdeel wil dat daar aparte ingangen voor komen en heeft de ondernemers ook de mogelijkheid geboden hier een bouwaanvraag voor in te dienen. De ondernemers vonden dat echter een onuitvoerbaar plan, omdat de films die worden bekeken, uit de winkel komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden