Sekswerkers gaan elkaar waarschuwen met online database

Sekswerkers kunnen elkaar binnenkort via een online database waarschuwen voor agressieve en gevaarlijke klanten.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De database, die de naam Ugly Mugs draagt, is al langer een succes in het Verenigd Koninkrijk. Daar worden naar schatting jaarlijks duizenden misdrijven voorkomen door de database. Belangenvereniging Proud lanceert het systeem in het voorjaar van 2019 in Nederland.

Er is dringend behoefte aan zo'n systeem, want het geweld tegen sekswerkers neemt toe. Uit onderzoek van Proud, Soa Aids Nederland en de Vrije Universiteit (VU), opgezet en gefinancierd door het Ministerie van Justitie en Veiligheid, blijkt dat 60 procent van de sekswerkers slachtoffer is van fysiek geweld.

Ook komt veel financieel-economisch en sociaal-emotioneel geweld voor. Zo'n 93 procent van de sekswerkers heeft last van die laatste vorm. Het gaat dan bijvoorbeeld om opdringerige en ongewenste vragen, pesterijen en vernederingen, schending van privacy en stalking.

De huidige wetten en regels bieden sekswerkers niet voldoende bescherming tegen geweld, maar faciliteren het juist, concludeert het rapport.

In 2000 werd het bordeelverbod opgeheven. Sekswerk bij vergunde bedrijven werd legaal, maar het aantal verleende vergunningen werd flink teruggeschroefd onder het mom van mensenhandel- en criminaliteitsbestrijding. Door het tekort aan legale werkplekken verdwijnen veel sekswerkers in de illegaliteit.

Terugdringen
De online database moet het geweld tegen sekswerkers terugdringen. Door via het systeem informatie te delen over klanten die een misdrijf begaan of het randje op zoeken - en dus potentieel gevaarlijk zijn - kunnen sekswerkers elkaar waarschuwen.

Het type misdrijf kan variëren van fysiek geweld en beroving tot stalking en verkrachting. Ook wanbetalers of klanten onder invloed van (te veel) drank of drugs kunnen worden gerapporteerd.

Sekswerkers worden via een sms op de hoogte gebracht van gevaarlijke klanten in hun directe omgeving die ze beter kunnen mijden. Zodra een klant een afspraak maakt, kan de sekswerker het telefoonnummer of emailadres natrekken in de database.

Heeft de klant zich ooit misdragen, dan ziet de sekswerker wat hij heeft gedaan, hoe hij eruitziet en of de politie de zaak heeft opgepakt. Klanten die zich nooit hebben misdragen, zijn niet te vinden in de database.

60

60 procent van de sekswerkers slachtoffer is van fysiek geweld

Thuiswerken
In sectoren waar sekswerkers elkaar fysiek ontmoeten, zoals in de raam- en tippelprostitutie, in clubs of privéhuizen en via vergunde escortbureaus kunnen sekswerkers elkaar makkelijker waarschuwen voor lastige of gevaarlijke klanten. Bijvoorbeeld via prikborden of zwarte lijsten.

De online database is daarom vooral noodzakelijk voor sekswerkers die vanuit huis werken, of klanten ontvangen in hotels. "Door de sluiting van vergunde werkplekken wordt die groep steeds groter," zegt een woordvoerder van Proud.

"Deze sekswerkers hebben onderling weinig contact, kunnen moeilijk informatie delen en zijn lastig bereikbaar voor hulpverleners. Het is een kwetsbare groep."

Politie
Een bijkomend voordeel van de online database is dat politie en hulpverleners meer inzicht krijgen in de omvang van het (seksueel) geweld tegen sekswerkers. Dat is belangrijk, want uit het onderzoek van Proud, Soa Aids Nederland en VU blijkt dat slechts één op de vijf sekswerkers aangifte doet van geweld.

Een belangrijke reden is dat sekswerkers anoniem willen blijven. Veel van hen werken illegaal vanuit huis en durven geen aangifte te doen. Ze zijn bang voor vervolging door de politie, woningbouwcorporatie of Belastingdienst. Klanten zijn zich hiervan bewust en voelen zich daardoor vrij de grenzen op te zoeken.

Daarom wordt de informatie die sekswerkers in het systeem zetten, geanonimiseerd gedeeld met de politie, mits de sekswerker daar expliciet toestemming voor geeft. In het Verenigd Koninkrijk is al gebleken dat de tussenkomst van de online database sekswerkers meer vertrouwen geeft in de politie, met het gevolg dat ze vaker aangifte durven doen.

Lees ook: Sekswerker bezorgd om 'verslechtering positie'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden