Sekswerk in Amsterdamse Airbnb-panden incidenteel

De internationale trend van illegale prostitutie in woningen die via vakantieverhuur worden aangeboden, heeft nog geen vat gekregen op Amsterdam.

null Beeld anp
Beeld anp

Vorig jaar zijn drie gevallen van thuisprostitutie of illegale escort geconstateerd in via vakantieverhuursites verhuurde woningen.

Dat zijn er aanzienlijk minder dan in Groot-Brittanië. Daar werden bij gerichte acties tegen mensenhandel tientallen Oost-Europese vrouwen aangetroffen in verhuurde appartementen. Berichtgeving daarover in Britse media was in juli voor het Amsterdamse raadslid Dennis Boutkan aanleiding raadsvragen te stellen.

Controles
Ook in Stockholm, waar de klanten van prostituees strafbaar zijn, maken sekswerkers steeds vaker gebruik van een Airbnb-appartement om de gevraagde diensten te leveren. Het college zegt in antwoord op de vragen van Boutkan die trend (nog) niet te herkennen in Amsterdam.

Bij het raadslid zijn de grootste zorgen daarmee weggenomen. "Ik ben blij dat het vooralsnog maar incidenteel gebeurt in Amsterdam. Ik ga het college wel vragen dit voortaan elk jaar in de rapportage op te nemen. Het staat er nu overwegend goed voor, maar laten we de vinger aan de pols houden."

Het team Migratiecriminaliteit en Mensenhandel (TMM) van de politie speurt op internet actief naar seksadvertenties en sites die signalen vertonen van mensenhandel. Na selectie wordt geprobeerd met sommige sekswerkers afspraken te maken.

Op die manier zijn vorig jaar in totaal 42 controles gehouden waarbij 37 gevallen van illegale prostitutie zijn geconstateerd. Twee daarvan vonden in een via Airbnb verhuurde woning plaats. Eén woning was via een ander platform verhuurd.

Dwangsom
Wanneer het TMM een geval van illegale prostitutie in een woning (verhuurd of niet) constateert, is de eerste stap die de gemeente zet de start van een dwangsomprocedure. Die ontvangen zowel de aangetroffen sekswerker(s), als de eigenaren en bewoners van het pand. Doorgaans een succesvol middel, stelt de gemeente.

Een specifieke aanpak voor illegale prostitutie in vakantieverhuur heeft de gemeente niet. Wel wordt in zo'n geval contact opgenomen met Airbnb voor het verkrijgen van informatie.

Software
Het bedrijf zegt samen te willen werken met opsporingsdiensten in binnen- en buitenland om zo prostitutie en andere praktijken die niet bij de huisregels horen te willen voorkomen. Airbnb heeft zelf in een eerder stadium software ontwikkeld om zulk gedrag te ontdekken.

Als er illegale prostitutie wordt geconstateerd in een vakantieverhuurwoning is de eigenaar daarvan verantwoordelijk en dus het aanspreekpunt. Boutkan is blij met de duidelijkheid op dat punt. "Verhuurders moeten zich realiseren dat dit kan gebeuren. Weliswaar niet vaak, maar het risico bestaat wel."

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden