Seksuele agressie in leger VS met 60 procent gestegen

Het aantal gevallen van seksuele agressie in het Amerikaanse leger is vorig jaar met zestig procent gestegen, vooral omdat de slachtoffers meer vertrouwen hebben om erover te praten en aangifte te doen. Dat hebben Amerikaanse gezagsdragers bekendgemaakt.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Volgens voorlopige cijfers werden in 2013 ongeveer 5.400 gevallen van seksuele agressie genoteerd, verklaarde Pentagon-woordvoerster Cathy Wilkinson. Vergeleken met de 3.374 gevallen die slachtoffers in 2012 hebben aangegeven gaat het om een stijging met 60 procent.

Ommekeer
Na een nieuwe toename van seksuele agressie in het leger de voorbije twee jaar, drongen politici aan op maatregelen om het fenomeen de kop in te drukken. President Barack Obama sprak zijn verontwaardiging uit en Defensieminister Chuck Hagel kondigde een reeks ingrepen aan die voor een ommekeer moesten zorgen.

Het Pentagon moedigde bijvoorbeeld slachtoffers aan aangifte te doen, zonder ervoor te hoeven vrezen dat dit hun carrière zou schaden. 'De stijging van het aantal gevallen is gelinkt aan een hoger vertrouwen bij de slachtoffers' die vaker naar buiten komen, legt Wilkinson uit.

Desondanks verklaarden slachtoffers tijdens een hoorzitting in de Senaat hoe ze nog steeds werden vernederd en gedegradeerd toen ze aangifte hadden gedaan. Minister Hagel beval het leger in mei om het verleden na te gaan van recruteerders en adviseurs om zich ervan te vergewissen dat ze bekwaam waren om vertrouwensposten te bekleden. Daardoor werden 588 soldaten van hun functie verwijderd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden