Plus

Seksueel misbruikte Kim: 'Pas later besefte ik wat er was gebeurd'

Kim van Laar (32), in haar jeugd verwaarloosd en seksueel misbruikt, is nu een van de boegbeelden bij de preventie van kindermishandeling. Ze vertelt haar verhaal om kinderen te waarschuwen en volwassenen te tonen wat ze kunnen doen.

Kim van Laar Beeld Marc Driessen
Kim van LaarBeeld Marc Driessen

'Ik ben de oudste uit een gezin met drie kinderen. Mijn zusje is meervoudig gehandicapt. Ik heb voor haar gezorgd, omdat mijn moeder het niet aankon. Mijn vader was overdag aan het werk."

"Met mijn vader had ik een goede band. Nu nog. Op hem kon ik rekenen. Als hij zei dat hij om zes uur thuiskwam, was hij er ook. Mijn moeder kon avonden wegblijven. Ze was met periodes erg instabiel. Ik moest het zelf opknappen."

"Ik zorgde voor mijn zusje. Dat is verwaarlozing: de behoeften die je als kind hebt, worden niet erkend. Ik hielp anderen, maar niemand hielp mij. Ik leerde nooit mijn eigen grenzen aan te geven."

"Op mijn dertiende verliet vader het gezin voor een jongere vriendin. Van een dorp in Limburg verhuisden we naar Utrecht. Van mijn moeder mochten we mijn vader niet meer zien. De nieuwe buurman werd een goede vriend."

Niet normaal
"Maar de nieuwe buurman deugde niet. Hij knuffelde te enthousiast. Tijdens een wandeling met de hond pakte hij me bij mijn borsten. Zo werd ik voor de eerste keer aangerand."

"Ik vertelde het aan mijn moeder. Die zei dat ik er iets van moest zeggen tegen hem. Dat durfde ik niet. De buurman was heel vriendelijk voor mijn moeder. De keer daarop bleef het niet bij aanranden. Toen ben ik in zijn huis verkracht."

"Ik wist dat het niet normaal was wat de buurman deed, maar ik wist niet hoe fout het was. Ik was dertien, wist weinig van seks. Ik dacht: dit is vreemdgaan."

Bijna dagelijks
"Ik heb de buurman gevraagd waarom hij seks met mij had. Hij wilde niet meer met zijn eigen vrouw. Die vond hij te dik."

"Ik wilde geen seks. Dat heb ik tegen hem gezegd, maar toen zei hij dat hij ook mijn gehandicapte zusje zou grijpen. Dat vond ik zo erg dat ik hem liet begaan. Gedurende een periode van twee jaar bijna dagelijks. Tijdens wandelingen of ritjes met de auto."

"Het hield op toen we een nieuwe woning vonden. Hij kreeg geen sleutel meer van ons nieuwe huis. Ik was van hem af."

"Tijdens mijn opleiding tot maatschappelijk werker las ik over verkrachting. Ik was een jaar of zeventien. Pas toen besefte ik wat er was gebeurd. Toen is het heel, heel slecht met me gegaan."

Verwaarlozing
"Ik trok mijn haren uit, kreeg anorexia, werd depressief en ging mezelf snijden. In mijn been staat nog het woord 'hoer' gekerfd. Ik ondernam een suïcidepoging. Ik vond mezelf niet genoeg waard om te leven."

"Ik heb aangifte gedaan. Vanwege gezondheidsredenen is hij vervroegd vrijgekomen. Hij moet me elke maand 175 euro schadevergoeding betalen."

"Die man is nu gewoon vrij. Hij heeft kinderen en kleinkinderen. Hij zou nooit meer een kans moeten krijgen zo veel ellende te veroorzaken. Hij heeft nooit spijt betuigd."

"Ik heb jarenlang dure therapie gehad. Ook dat is een reden om meer te investeren in de aanpak van kindermishandeling."

Kinderen
"Er zijn veel mensen die mij hadden kunnen helpen. Leerkrachten op school. De politie. Een boswachter die mij met de buurman betrapte. Als iemand de verwaarlozing had gestopt, had ik het misbruik niet laten gebeuren."

"De laatste drie jaar gaat het goed met me. Ik heb meer stress dan veel mensen en meer nachtmerries, maar het gaat het goed. Ik heb geen therapie meer, ik gebruik geen pillen."

"Ik heb al drie jaar een vriend. Ik twijfel of ik kinderen wil. Ik heb met mijn verleden een grotere kans op depressie of psychose rondom de zwangerschap. Ik heb wel veel zelfinzicht opgedaan. Ik weet nu goed waar mijn grenzen liggen."

In de documentaire 'Onze Stem, Onze Kracht' van Ingeborg Brunt Mediaproductions die volgend jaar uitkomt is Van Laar één van de hoofdpersonen die hun verhaal doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden