Seksschandaal Petraeus breidt zich uit

Het seksschandaal dat tot het aftreden van CIA-directeur David Petraeus heeft geleid, heeft zich dinsdag uitgebreid. Het Pentagon liet weten een onderzoek in te stellen naar de Amerikaanse commandant in Afghanistan, generaal van de mariniers John Allen, wegens 'onbehoorlijke communicaties' met de vrouw die van Petraeus' minnares dreigmailtjes ontving.

Boven vlnR: Generaals in Afghanistan David McKiernan en Stanley A. McChrystal, Beneden David Petraeus (l.) and John Allen. Beeld AP
Boven vlnR: Generaals in Afghanistan David McKiernan en Stanley A. McChrystal, Beneden David Petraeus (l.) and John Allen.Beeld AP

Een defensiemedewerker zei dat meer dan twintigduizend pagina's documenten en e-mails tussen Allen en Jill Kelley tegen het licht worden gehouden. Een deel van de berichten kan volgens de zegsman als 'flirterig' worden beschouwd. Of Allen flirtte met Kelley of andersom, liet hij in het midden.

Allen volgde Petraeus in juli 2011op als bevelhebber in Afghanistan. Het Witte Huis liet dinsdag weten nog altijd vertrouwen in hem te hebben, maar zijn beoogde nominatie als commandant van de Amerikaanse en NAVO-strijdkrachten in Europa is voorlopig in de ijskast gezet.

Beslissingen
Woordvoerder Tommy Vietor van de Nationale Veiligheidsraad maande de Senaat tot spoed met de geplande benoeming van generaal Joseph Dunford als opvolger van Allen in Afghanistan. De ophef rond de generaal komt terwijl de VS voor enkele lastige beslissingen in Afghanistan staan.

Allen heeft minister van defensie Leon Panetta onlangs verschillende opties voorgelegd voor hoeveel Amerikaanse militairen dienen achter te blijven als in 2014 een eind komt aan de inzet van de internationale coalitie. Hij moet Panetta binnenkort ook adviseren over het tempo van de Amerikaanse troepenterugtrekkingen in 2013.

Verhouding
Agenten van de FBI doorzochten dinsdag de woning van Paula Broadwell, de 40-jarige biografe met wie Petraeus een verhouding had die afgelopen vrijdag tot zijn abrupte aftreden leidde. Waarnaar ze precies op zoek waren is niet bekendgemaakt.

Het aftreden van Petraeus en zijn bekentenis van de affaire betekenden het even zo abrupte einde van een tot dan smetteloze en veelbelovende carrière, die volgens sommigen zelfs had kunnen eindigen in het Witte Huis.

De 60-jarige ex-generaal leidde de Amerikaanse militaire operaties in Irak en Afghanistan voordat hij de leiding kreeg over de CIA.
Het waren de dreigmailtjes van Broadwell aan Kelley, een 37-jarige vrouw uit Tampa die bij de familie Petraeus over de vloer kwam, die de FBI op het spoor zetten van het boodschappenverkeer tussen Broadwell en Petraeus waaruit bleek dat ze een affaire hadden.

Overspel
Allen zegt niets te hebben misdaan; mocht hij een affaire met Kelley hebben gehad, dan kan hij op grond van de militaire gedragscode vervolgd worden voor overspel. Dat de FBI het onderzoek aan het Pentagon heeft overgedragen, geeft aan dat er in hun berichtenverkeer waarschijnlijk geen vertrouwelijke informatie is prijsgegeven.

Congresleden zijn ontzet dat zij niet eerder van de affaire van Petraeus met Broadwell op de hoogte zijn gebracht. Zij willen weten wat de FBI wist en wanneer leden van de regering-Obama zijn ingelicht.

Het Witte Huis werd pas tegen de avond op verkiezingsdag, 6 november, van het FBI-onderzoek naar Petraeus op de hoogte gebracht. Voorzitter Dianne Feinstein van de Senaatscommissie voor de inlichtingendiensten zegt er pas eind vorige week via de media van te hebben gehoord, waarna zij het vrijdag in een telefoontje met de CIA-directeur bevestigd kreeg. Obama aanvaardde het ontslag van Petraeus op vrijdag.

E-mailverkeer
De FBI valt onder het ministerie van justitie, dat niet geacht wordt gedetailleerde informatie over zijn strafrechtelijke onderzoeken met het Witte Huis te delen. De FBI heeft ook onderzocht of het e-mailverkeer tussen Petraeus en Broadwell gevoelige informatie betrof. Volgens een anonieme federale agent stelde de FBI al vrij snel, op zijn laatst aan het einde van de zomer, vast dat dit niet het geval was. Daardoor was de dienst niet verplicht het Congres of het Witte Huis eerder in te lichten.

Buitenechtelijke affaires worden vooral voor inlichtingenofficieren als een veiligheidsrisico beschouwd. Ze zijn niet strafbaar, maar kunnen wel aanleiding geven tot chantage.

De FBI opende een onderzoek naar anonieme dreigmailtjes die Kelley sinds eind mei had ontvangen. Zij en haar echtgenoot Scott waren al langer bevriend met Petraeus en diens vrouw Holly. Het spoor van de mailtjes leidde naar Broadwell en de FBI-onderzoekers ontdekten ook dat zij intieme boodschappen uitwisselde via een Gmail-adres dat, onder een alias, aan Petraeus toebehoorde.

Geschokt
Agenten vertelden Petraeus later dat Broadwell Kelley in haar boodschappen op dreigende toon waarschuwde van Petraeus af te blijven. Petraeus zou daar geschokt op gereageerd hebben. Volgens vrienden en voormalige medewerkers heeft Petraeus hun verzekerd dat zijn relatie met Kelley platonisch was. Petraeus en Broadwell verbraken hun relatie ongeveer vier maanden geleden.

Kelley en haar echtgenoot organiseerden vaak feestjes voor Petraeus en andere hoge militairen van het U.S. Central Command in Tampa toen Petraeus daar van 2008 tot 2010 commandant was. Zij bleven regelmatig contact onderhouden toen Petraeus de leiding kreeg over de oorlog in Afghanistan. Deze bijna dagelijkse boodschappen kwamen binnen op accounts die medewerkers van Petraeus uit hoofde van hun taken ook onder ogen kregen en waren niet romantisch van aard, zeggen de medewerkers.

John Allen. Beeld getty
John Allen.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden