Seksmassage niet uit te roeien in Amsterdam

Amsterdam sluit minstens negen massagesalons die seksuele diensten aanbieden. De stad wil een einde maken aan illegale prostitutie in dit soort 'happy ending'-salons, maar dat is lastig: telkens gaan weer nieuwe zaken open.

Alleen al in de Rijnstraat en de Van Woustraat zitten - zichtbaar - twaalf massagesalons. Beeld Rink Hof

Bij een controleactie onder Aziatische massagesalons werd in anderhalve maand bij twaalf van de dertien onderzochte salons sperma aangetroffen. De meeste van die salons zijn gevestigd in de stadsdelen Oost, Centrum en Zuid.

De controles werden eind vorig jaar gehouden op basis van tips van bewoners, informatie op internet en signalen van handhavers van de gemeente. 'Bij twaalf van de dertien salons zijn heel duidelijk sporen gevonden,' zegt een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan. Het sperma is te zien met behulp van lampen met uv-licht.

Van negen zaken is de rapportage afgerond en Van der Laan heeft besloten dat die moeten sluiten. Zes salons hebben dit inderdaad gedaan, drie salons nog niet. Zij zijn het niet eens met het besluit en hebben een juridische procedure aangespannen. In afwachting daarvan kunnen ze open blijven. Over de drie salons waarvan het rapport nog niet af is, moet de burgemeester nog een besluit nemen. 'Maar het gaat om vergelijkbare situaties,' aldus de woordvoerder.

Oneerlijke concurrentie
Voor de gemeente is de aanpak van misstanden in massagesalons een speerpunt. Behalve om het terugdringen van illegale prostitutie gaat het ook om oneerlijke concurrentie ten opzichte van vergunde seksbedrijven. 'We moeten uitbuiting en mensenhandel voorkomen. Het is niet de bedoeling dat de dames die we verdrijven uit de raamprostitutie zich vestigen in de massagesalons,' aldus de woordvoerder.

Probleem is dat er telkens salons bij komen. De aanpak is een langdurige en tijdrovende kwestie, bevestigt de woordvoerder. Volgens de gemeente zijn er zo'n 130 zaken in de stad. De massagesalons liggen al jaren onder een vergrootglas. Een paar keer per jaar worden grote controles gehouden waarbij een batterij aan handhavers wordt ingezet om salons door te lichten. Daarbij gaat het niet alleen om nieuwe zaken, maar ook om hercontroles.

Bij overtredingen worden salons in principe voor onbepaalde tijd gesloten. 'Daarna kunnen eigenaren in gesprek met de gemeente. Als zij hard kunnen maken dat prostitutie niet meer voorkomt, dan kunnen ze mogelijk weer open.'


Vandaag (30-03) meer in Het Parool: Bewoners Zuid: 'Het lijkt wel alsof we hier op De Wallen wonen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden