Seksimperium Jan Bik, met elf clubs, failliet

Nog geen maand na het uitstel van betaling heeft de Amsterdamse rechtbank het imperium van seksondernemer Jan Bik gisteren failliet verklaard. Grootste schuldeiser in het faillissement is de belastingdienst.

Bart Middelburg
Erotische Massage Salon Jan Bik in de Buiten Wieringerstraat. Beeld Klaas Fopma - www.klaasfopma.nl
Erotische Massage Salon Jan Bik in de Buiten Wieringerstraat.Beeld Klaas Fopma - www.klaasfopma.nl

Nadat begin november uitstel van betaling was verleend, zei bewindvoerder (inmiddels curator) Ernst-Paul Pandelitschka al dat het seksimperium - onder de paraplu van Givolo BV - alleen zou kunnen worden gered als externe financiering zou kunnen worden gevonden. 'Want Givolo zelf kan alle schulden niet betalen.'

Die externe financiers zijn echter niet gevonden, en kennelijk ook geen partijen die de seksketen wilden overnemen. Het imperium van de Amsterdamse seksbaas Jan Bik en zijn zoon Andries omvat elf clubs verspreid over het hele land, in Amsterdam in de Buiten Wieringerstraat.

Massale inval
Dat reddingspogingen eigenlijk gedoemd waren te mislukken, was van meet af aan duidelijk: Givolo BV heeft aanzienlijke schulden, maar bezit zelf vrijwel niets; op papier maakt de besloten vennootschap zelfs al jaren verlies. Bovendien zijn Bik en zijn zoon (en daarmee Givolo) verwikkeld in een strafzaak: zijn worden door justitie verdacht van onder meer belastingontduiking en witwasserij. Begin vorig deed justitie een massale inval bij het imperium.

Volgens justitie hebben de Biks de winst van Givolo jarenlang afgeroomd, vandaar dat er verlies werd gedraaid. Het afgeroomde zwarte geld werd naar Zwitserland gesmokkeld en op rekening gestort van Rivet Immobilien, een brievenbusmaatschappijtje op naam van een als schimmig bekend staande advocaat. Rivet kocht vervolgens weer panden in Nederland waarin seksclubs van Bik werden gevestigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden