Seksgeweld wordt meer gemeld door #MeToo

Slachtoffers van aanranding en verkrachting zoeken steeds vaker én sneller hulp. Mede door alle publiciteit rond het #MeToo-schandaal kregen de vijftien Nederlandse hulpcentra voor slachtoffers vorig jaar een derde meer aanloop.

Tientallen vrouwen beschuldigden Harvey Weinstein van seksueel misbruik. Dit was de aanzet voor de groei van de #MeToo-beweging. Beeld anp
Tientallen vrouwen beschuldigden Harvey Weinstein van seksueel misbruik. Dit was de aanzet voor de groei van de #MeToo-beweging.Beeld anp

In een Centrum Seksueel Geweld kunnen slachtoffers sinds 2012 medische en psychologische hulp krijgen na een verkrachting of aanranding. Ook kan bewijsmateriaal worden veiliggesteld voor latere aangifte.

Dat gebeurt steeds meer: 1103 slachtoffers bezochten binnen een week na hun verkrachting of aanranding een Centrum Seksueel Geweld, blijkt uit het gisteren verschenen jaarverslag over 2017. Dat waren er 833 een jaar eerder.

Piek

1521 mensen meldden zich voor een ouder voorval van seksueel geweld, ruim 400 meer dan in 2016. In negen op de tien gevallen (92 procent) zijn de slachtoffers vrouw. De flinke stijging van het aantal meldingen schrijven de centra onder meer toe aan het #Metoo-schandaal van vorig najaar. In oktober en november was er een enorme piek in het aantal meldingen en telefoontjes.

Ook de toegenomen naamsbekendheid van de hulpcentra speelt mee, en het toegenomen aantal vestigingen. "Toevallig viel #Metoo samen met een landelijke informatiecampagne van het Fonds Slachtofferhulp," vertelt Iva Bicanic, klinisch psycholoog en landelijk coördinator Centrum Seksueel Geweld.

Die campagne heette 'Als het jou overkomt' en is tevens de in het Nederlands vertaalde titel van Lady Gaga's hit Til it Happens To You.

2 procent
Ondanks de stijging spreekt Bicanic over het topje van de ijsberg. "Elk jaar zijn er 100.000 nieuwe slachtoffers van seksueel geweld die medische en psychische zorg nodig hebben en soms aangifte willen doen. Onze schatting is dat wij nu slechts 2 procent van de slachtoffers over de vloer krijgen."

2%

Elk jaar zijn er 100.000 nieuwe slachtoffers van seksueel geweld die zorg nodig hebben. De schatting is dat 2 procent hulp zoekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden