Update

Seksclubs winnen slag van Cohen

Open huis op de Amsterdamse Wallen in 2008. In Casa Roso een kijkje achter de schermen. Foto ANP Beeld
Open huis op de Amsterdamse Wallen in 2008. In Casa Roso een kijkje achter de schermen. Foto ANP

AMSTERDAM - Real fucky fucky! Met dit bedrijfsmotto, in Amsterdamse tongval uitgedragen door de stoepiers die klanten binnenpraten, is Casa Rosso groot geworden. Het leverde de seksclub op de Oudezijds Achterburgwal zelfs internationale bekendheid op.

In de Lonely Planet-reisgids staan de activiteiten in de zaak aldus omschreven: 'Performers demonstreren posities uit de Kama Sutra, tot paaldansen, ongelooflijke trucs met kaarsen en bewegingen die we gewoonlijk associëren met kunstschaatsen in wedstrijdverband'.

Alle dergelijke capriolen kunnen worden voortgezet, net als de aanverwante activiteiten in de Bananenbar en enkele peepshows van eigenaar Jan Otten, even verderop op de Wallen.

De gemeente Amsterdam was voornemens Ottens vergunningen in te trekken omdat 'ernstig gevaar' bestond voor misbruik ervan door criminelen. Aanvullend onderzoek heeft echter uitgewezen dat 'een mindere mate van gevaar' bestaat dan gedacht; onvoldoende reden de zaken te sluiten. Met name is niet gebleken dat Otten een zetbaas is van seksbaron 'Dikke Charles' Geerts, van wie Otten zijn startkapitaal leende - al wil burgemeester Job Cohen dat niet met zoveel woorden zeggen. ''Nadat we alle stukken hadden ontvangen en die hebben kunnen bestuderen, zagen we onvoldoende aanleiding de vergunningen te onthouden. Daar laat ik het bij.''

Dat het bijna twee jaar duurde tot Otten uitsluitsel kreeg, heeft hij aan zichzelf te wijten, vindt Cohen. ''Het ging onder meer om buitenlandse financieringen, waarvan wij precies wilden weten hoe die in elkaar zaten. Daar is het pas in september van dit jaar van gekomen.'' Voor de operatie waarmee de gemeente de Wallen opschoont heeft het besluit volgens Cohen geen gevolgen. ''We willen de Wallen helemaal niet sluiten, zoals wel is gesuggereerd. We willen de verhoudingen daar helder en transparant hebben. Dat is nu het geval. Dan krijgt de ondernemer zijn vergunningen. De Wallenaanpak gaat op dezelfde voet door.'' (ROB ROMBOUTS/PAUL VUGTS)

Uitbater Maurits de Vries, beter bekend als 'Zwarte Joop', zette Casa Rosso begin jaren zeventig op. Foto GPD Beeld
Uitbater Maurits de Vries, beter bekend als 'Zwarte Joop', zette Casa Rosso begin jaren zeventig op. Foto GPD

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden