'Seks is een chemische explosie in je hoofd'

In de hersenen bevindt zich de thermostaat van de seks. Als de thermostaat wordt geprikkeld, ontstaat een chemische explosie in het hoofd, die allerlei processen in gang zet. Als er iets mis is met de thermostaat en dus met de explosie ontstaan problemen met seks of zelfs seksueel afwijkend gedrag.

ANP/Redactie
© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK

Dat hebben wetenschappers vandaag in Nijmegen gezegd op het symposium Seks en het Brein, de eerste bijeenkomst die ooit in Nederland is gehouden over de mate waarin seks 'tussen de oren' zit.

Hersenen belangrijkste erogene zone
Volgens seksuoloog en organisator Paul Rabsztyn van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen zit de belangrijkste erogene zone van mensen zelfs in de hersenen.

'Lust en libido speelt natuurlijk een rol, maar ook dat wordt aangestuurd door processen in het brein. Dat zit een pakketje dat ineens ontploft, waardoor je zin krijgt.' Hoe iemand zich seksueel gedraagt is in de baarmoeder al vastgelegd volgens de seksuoloog, al heeft de omgeving waarin iemand opgroeit natuurlijk wel invloed.

'Lastig proefpersonen vinden'
Wetenschappers stellen dat het heel belangrijk is om meer te weten over de seksuele drijfveren van de mens, omdat daarmee bijvoorbeeld strafbaar seksueel gedrag beter behandeld kan worden. De Duitse hoogleraar Tillmann Krüger uit Hannover heeft aanwijzingen dat pedoseksuelen minder van een bepaald stofje in het brein hebben dan anderen.

'Het is alleen erg moeilijk om proefpersonen te vinden voor MRI-scans', zei Janniko Georgiadis van de Rijksuniversiteit Groningen in Nijmegen. Georgiadis heeft een aantal stellen onderzocht dat elkaar in de scanner onder toezicht van de professor wilden bevredigen. 'Het lijkt erop dat het genot toeneemt naarmate de activiteit in sommige hersendelen tijdelijk afneemt. Het brein bepaalt wanneer verlangen naar seks overgaat in consumeren van het genot tot aan het orgasme.'

Rabsztyn: 'We zouden seks in het brein al heel gedetailleerd vast kunnen leggen, als we onbeperkt over proefpersonen zouden kunnen beschikken. Maar ja, niet veel mensen willen in een magneet onder tl-buizen vrijen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden