PlusColumn
Seks en liefde hebben een overschatte relatie met elkaar
Om de zoveel jaar komt het volk der Hypocrieten weer met die aanbeveling: betaalde seks moet strafbaar worden.
Loverboys achter slot en grendel? Uitstekend. Mensenhandelaren zwaar straffen? Kan niet zwaar genoeg. Pooiers aanpakken? Zeker. Maar vrouwen (of mannen) die zich vrijwillig voor geld aanbieden, gaan hun gang maar.
Maak van prostitutie een normaal beroep. Seks is namelijk een normaal product. Je hebt cola, chips, mooie muziek en seks. Je hebt vijfsterrenrestaurants, toneelstukken van Ivo van Hove en seks. Je hebt spelletjes, georganiseerde reisjes, een Jaguar F-Type SVR Coupé, en seks.
En natuurlijk moet je geen illegaal product hebben en geen namaak. Wat mij betreft mag je, net als bij iPhones en spijkerbroeken, kijken naar de herkomst. En wat mij betreft mag je, net als bij horecagelegenheden, kijken naar de werkplekken. Die moeten aan strenge eisen voldoen.
Maar verbiedt het niet.
Trouwens, je kunt het niet verbieden.
Het is juist het verbod dat het smoezelig maakt.
Een christelijke groep heeft veertigduizend handtekeningen opgehaald om de Tweede Kamer ervan te overtuigen betaalde seks te verbieden. Laat mij u zeggen: 90 procent van deze ondertekenaars bezoekt prostituees.
Wat mij ergert is dat op zichzelf juiste argumenten (er hangt te veel zware criminaliteit rond prostitutie) worden gebruikt om de hoererij in een kwaad daglicht te stellen.
Je voelt aan alles de subtekst: dat er een goddelijk verbond moet zijn tussen seksualiteit en liefde. En dat verbond wil men van staatswege opleggen.
Maar laat ik de veertigduizend handtekeningenzetters ontdoen van een vooroordeel: seks en liefde hebben een overschatte relatie met elkaar. Dat is omdat liefde een veel te ingewikkeld begrip is. Anders gezegd: seks is een product, liefde een illusie. Als liefde geen illusie was, waren er geen scheidingen. Liefde is een sprookje dat twee mensen elkaar vertellen dat zelden eindigt met 'en ze leefden nog lang en gelukkig'. Integendeel.
Zodra iemand heeft gezegd: "Ik hou van jou," liggen machtsmisbruik en kwetsuren op de loer. Dit begin van een sprookje is ook het begin van een marteling.
Seks is een vorm van geld tussen mensen; geloof jij in mijn sprookje, dan betaal je daarvoor met seks. En als ik dat sprookje niet geloof, en toch seks wil, dan betaal ik daarvoor met echt geld.
Seks is een product dat voor iedereen te koop moet zijn.
Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.
Reageren? t.holman@parool.nl