Seizoen DWV eindigt in majeur

DWV heeft degradatie afgewend. Foto Marcel Israel Beeld
DWV heeft degradatie afgewend. Foto Marcel Israel

NOORDWIJKERHOUT - DWV-secretaris Cees van der Horst heeft de ontknoping van het seizoen niet willen zien. Door de spanning durfde hij zich pas na afloop weer op het veld te begeven. Het loopt tegen half vijf en de verlenging zit er bijna op. Van der Horst krijgt last van zijn borst. Hij besluit een ommetje te gaan maken, omdat hij de spanning niet meer aankan. Hij verlaat het sportpark.

Bij een gastvrij gezin krijgt hij een kop koffie. Van der Horst krijgt de gastheer zo ver om voor hem als een boodschapper naar het sportpark te lopen en met de uitslag van de penaltyreeks terug te keren. Pas als Van der Horst heeft vernomen dat DWV degradatie heeft afgewend, loopt hij terug naar het veld om zich bij het feestgedruis aan te sluiten.
Hij stuit op volwassen mannen met betraande ogen. Eén van hen is reservedoelman Harry van Stappershoef (43). Vlakbij het epicentrum van het feest kan de doelman een snik niet onderdrukken. Zijn laatste seizoen eindigt op de valreep toch nog in majeur. ''Dit is een ongelooflijke climax.''

De ontlading staat in schril contrast met de gespannen stilte een paar uur eerder. Om iets over half twaalf start de motor van de bus van DWV maar moeizaam.

De spanning die de DWV'ers hebben, lijkt overgeslagen op de spelersbus. De spelers achterin de bus zitten er timide bij. Trainer Ton Pronk en zijn technische staf kijken op de voorste rij strak naar voren. De supporters ertussenin lijken nog het meest zeker van de zaak. ''We winnen altijd in Noordwijkerhout,'' zegt een blonde vrouw vol vertrouwen.

Ze doelt op het neutrale terrein waarop Tonegido uit Voorburg en DWV elkaar treffen voor de beslissingswedstrijd en waar DWV de laatste jaren vaak won. Daarom heeft men bij DWV geregeld dat ze in de kleedkamer en de dug-out gereserveerd voor de gasten zullen vertoeven. Om de spanning wat weg te nemen, loopt de vrouw met een zak snoep door het gangpad van de bus. De ploeg van Tonegido wordt hoe dichter de bus bij de bestemming aankomt steeds meer geroemd.

Als de bal twee uur later rolt, blijkt dat DWV sterker is dan Tonegido. Pronk blijft rustig op zijn stoel zitten en het publiek achter hem klapt de plastic handjes, die ter aanmoediging dienen, stuk.

Het overwicht dat DWV negentig minuten heeft, levert de ploeg zoals vaker dit seizoen weinig op. Een verlenging van het seizoen met nog eens een halfuur is onvermijdelijk.

''Ik voel dat we het toch nog gaan weggeven,'' zegt een fan terwijl hij zijn plastic handje onder zijn stoeltje legt. Aanmoedigen is nu een randzaak geworden. Supporters staren angstig naar het veld. Pronk kan geen drie seconden meer op zijn stoel blijven zitten.

In de verlenging verliezen beide ploegen de controle over de wedstrijd. Het levert een bizar spektakel met vier goals op, maar nog steeds geen winnaar.
Na de strafschoppenreeks, als de DWV'ers gezamenlijk enkele kratjes bier hebben weggewerkt, komt secretaris Van der Horst de scheidende reservedoelman nogmaals tegen. Hij heeft de spelerspassen in zijn hand.

''Deze gooi ik vast weg, Harry,'' zegt Van der Horst en doet alsof hij de pas van Van Stappershoef uit het boekje scheurt. De laatste doet het lolletje af met een warme knuffel. Daarna lopen ze samen naar de bus. Toeval of niet, de bus van DWV start vlekkeloos als de chauffeur de rit naar huis in gang zet. Teamleider Frantz Piek pakt de microfoon van de chauffeur en bedankt met een brok in zijn keel de meegereisde fans.

Verzorger Jaap Koppies pakt hem even later de microfoon af. De fysiotherapeut blijkt zijn stembanden goed te hebben onderhouden en vermaakt de bus met smartlappen. Als de spelers bij aankomst de naam van de reservekeeper nog eenmaal scanderen, is het seizoen echt ten einde. Een seizoen dat voor DWV de maximale lengte heeft gehad en uiteindelijk met een feest wordt afgesloten.

DWV-Tonegido 2-2 (DWV w.n.s.)

Tonegido was wel veel aan de bal, maar liep zich zeker in de eerste helft constant stuk op de sterke defensie van DWV, dat zelf wel enkele malen gevaarlijk was. Na rust waren er aan beide kanten kansen, al had DWV het meeste recht op de winst. De verlenging werd sensationeel. Toen DWV via Richard Lynch op voorsprong kwam, leek de wedstrijd gespeeld. De wedstrijd leek tien minuten later echter evengoed gespeeld nadat Tonegido twee keer had gescoord. Uit de kluts zorgde Enrique Zschuschen er echter voor dat de keepers zich in de penaltyreeks konden onderscheiden. Dat deed uiteindelijk Jordy Heimens. De doelman van DWV was net als in de halve finale tegen JOS/W de held. Eerst stopte hij de strafschop van Zakaria el Allali om vervolgens zelf de beslissende strafschop binnen te schieten. DWV is door de winst ook volgend seizoen hoofdklasser. (NIELS KOOIMAN)

undefined

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden