Segway mag toch snel weer de weg op

AMSTERDAM - De Segway, de kapitale elektrische balanceerstep, mag toch snel de weg op. Het kabinet komt met een noodmaatregel die het apparaat legaal moet maken. De Segwaytoeristentour in Amsterdam keert daarmee ook terug.Vorige week zeiden minister Camiel Eurlings (Verkeer) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) nog eensgezind dat het tot ruim in 2009 zou duren voordat de Segway streetlegal zou worden.

Het in 2002 met veel bombarie gelanceerde voertuig werd in 2006 plots in Nederland verboden omdat het niet aan de verkeerswet zou voldoen. Bedrijven die de Segway verkochten of die er toeristische tochten mee hielden, waren in één klap brodeloos.

Rondom het ten minste zesduizend euro kostende apparaat ontspon zich een strijd die het belang van de enige honderden in Nederland verkochte Segways verre te boven ging.

Voormalig minister Karla Peijs van Verkeer verschool zich achter Europese toestemming, terwijl het apparaat al in alle andere EU-landen vrolijk rondkarde.

Het kabinet maakt het nu met een noodverbandje mogelijk dat de Segway vanaf 1 juli toch de weg op mag. De maximumsnelheid is dertig kilometer per uur, berijders mogen niet op de stoep (tenzij ze gecertificeerd gehandicapte zijn en niet harder rijden dan zes kilometer per uur) en de Segway moet een verzekeringsplaatje dragen. Een helm is niet verplicht.

Segwayimporteur Piet Kruijt is 'ongelooflijk blij dat het eindelijk is gelukt'. ''Nu kunnen we laten zien waarvoor de Segway is bedoeld: voor het oplossen van parkeerproblemen, files en milieuvervuiling.''

Hij heeft al overlegd met de Amerikaanse fabrikant om de bestellingen flink op te voeren. ''Het zal in eerste instantie vooral gaan om projecten met overheden, bedrijven en de NS die de Segway zullen leasen.''

Florian Minderop van het Amsterdamse Igo begint stipt op 1 juli weer met toeristische Segwaytours door de stad. ''We hebben, ondanks het verbod, het aantal Segways de afgelopen jaren zelfs uitgebreid tot dertig,'' zegt hij.

Twee uur toeren onder leiding van een gids en instructeur gaat vanaf de iGo-vestiging in de Kerkstraat circa zestig euro kosten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden