Segers na uitsluiten Rutte: ‘Kritiek daarop moet ik me aantrekken’

Gert-Jan Segers steekt zaterdag de hand in eigen boezem: de ChristenUnie-leider vindt dat hij zich de kritiek op zijn uitsluiting van VVD-leider Mark Rutte moet aantrekken. In een speech op een congres van zijn partij herhaalde Segers zijn uitsluiting niet, maar handhaaft zijn pleidooi dat er ‘echt een omslag moet komen’ in beleid.

Tobias den Hartog
ChristenUnie fractievoorzitter Gert-Jan Segers tijdens het partijcongres.  Beeld ANP
ChristenUnie fractievoorzitter Gert-Jan Segers tijdens het partijcongres.Beeld ANP

Na het veelbesproken debat over de uitgelekte verkenningsverslagen (‘Pieter Omtzigt: functie elders’) zei Segers dat zijn partij niet meer zou toetreden tot een volgend kabinet onder leiding van VVD’er Mark Rutte. De achterban van Segers week uiteen: volgens een peiling van het Nederlands Dagblad steunde slechts 53 procent van de aanhang dat besluit.

Segers zegt oog te hebben voor die kritiek: “De perceptie was dat ik in mijn kritiek op de politieke cultuur in Den Haag te veel op de man heb gespeeld en te weinig op de bal. Te veel Rutte, te weinig ons allemaal. En als dat de perceptie van veel mensen is, dan moet ik me dat aantrekken. Als je kritiek krijgt, moet je dat nooit te snel van je af laten glijden. Als iemand je een spiegel voorhoudt, moet je er altijd even goed in kijken.”

Segers zegt verder: “Ik wil niet genadeloos zijn voor personen. Maar ik wil wel hard zijn over een ongezonde politieke cultuur en voor een genadeloze overheid. Daar moet echt een omslag in komen.”

De partijleider erkent dat hij de afgelopen jaren in de coalitie met VVD, CDA en D66 deel was van het verbond dat met tal van overlegjes het beleid zo plooide dat de rol van de oppositie en Tweede Kamer klein was. Vaak werd beleid tussen de partijleiders op maandagochtend bepaald, op vrijdag ‘afgestempeld’ in de ministerraad en tijdens debatten in de Tweede Kamer krampachtig overeind gehouden.

Cultuur

Veelzeggend was de afschaffing van de dividendbelasting die Segers karakteriseerde als ‘een meloen die hij moest doorslikken’. “De politieke cultuur staat niet los van Mark Rutte, zeker niet. Maar die oude cultuur staat of valt niet met één man. Ook wijzelf maken er deel van uit.”

Hij noemt het ‘een politieke cultuur waarin kritiek en een open debat een hinderlijke onderbreking lijken van het managen van het land’. “Een cultuur waarin Kamerleden die zich het lot aantrekken van 30.000 gezinnen het sterke gevoel hebben dat ze worden tegengewerkt. Een cultuur waarin alles erop gericht is om politiek gedoe te voorkomen. Een cultuur waarin macht vaker de doorslag geeft dan de menselijkheid.”

Volgens Segers hinkte hij over Rutte op twee gedachten. Dat Rutte tóch degene bleek te zijn die over CDA’er Pieter Omtzigt had gesproken in de verkenning, schaadde het vertrouwen. Het directe ontslag van Rutte ging hem te ver. Hij noemt het ‘onverantwoord om midden in een coronacrisis de minister-president per direct weg te sturen’. “Tegelijk wilden wij na die nacht niet door met business as usual. Wij wilden niet de suggestie wekken dat de vier partijen van de oude coalitie, die als enigen níet voor de motie van wantrouwen stemden, dan ook maar de nieuwe coalitie moesten vormen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden