PlusMijn Amsterdam

Sef: 'Nederlander of Marokkaan? Ik voel me Amsterdammer'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Yousef Gnaoui, beter bekend als Sef.

Josien Wolthuizen
Yousef Gnaoui: 'Ik vind het tof dat je onder De Nederlandsche Bank kunt doorlopen' Beeld Carly Wollaert
Yousef Gnaoui: 'Ik vind het tof dat je onder De Nederlandsche Bank kunt doorlopen'Beeld Carly Wollaert

Eerste keer in Amsterdam

"Ik ben geboren in een ziekenhuis in Amstelveen. Daarna gingen we naar ons huis op de Haarlemmerweg."

Mijn buurt

"Ik heb maar kort op de Haarlemmerweg gewoond. We verhuisden naar de Baarsjesweg en later naar De Pijp. Daar heb ik mijn jeugd doorgebracht, voordat het er hip was. Het was toen echt heel anders dan nu, mensen noemden het een achterbuurt. Tien jaar geleden was ik op dezelfde plek ineens een yup. Inmiddels woon ik in Oost, dat is een fijne buurt met veel variatie in mensen en in winkels."

Beste restaurant

"Het is niet echt een restaurant, maar ik eet graag een broodje bij Tjin's Toko in de Eerste van der Helststraat. Echt alles is lekker en in de winkel erachter verkopen ze producten van over de hele wereld. Ik vind het leuk om daar rond te lopen en gekke dingen te kopen."

Tjin's Toko Beeld Carly Wollaert
Tjin's TokoBeeld Carly Wollaert

Amsterdam voor kinderen

"Mijn zoontje is nog heel klein en kan nog niet lopen, dus ik ben nog niet echt op de hoogte van de beste plekken voor kinderen. Het lijkt me wel leuk om dat allemaal te gaan ontdekken."

Mooi van lelijkheid

"Ik vind De Nederlandsche Bank tegenwoordig best mooi, terwijl ik die vroeger heel lelijk vond. Iemand vertelde me eens dat de vorm is gebaseerd op een stapel munten en een stapel bankbiljetten. Er is dus best over nagedacht. Ik vind het ook tof dat je eronderdoor kunt lopen. Vroeger ging ik daar altijd skaten."

Ik voel me Amsterdammer omdat...

"Ik heb nooit ergens anders gewoond. Vroeger vroegen mensen me of ik me Nederlander of Marokkaan voel, maar ik kon me in allebei de antwoorden niet vinden. Ik voel me Amsterdammer."

Beste uitzicht

"Vanaf de wolkenkrabber op het Victorieplein heb je prachtig uitzicht op de Rivierenbuurt en kun je goed zien hoe symmetrisch die is gebouwd. Heel vet."

Lelijkste straat

"Als je met je rug naar het centrum staat de linkerkant van de Kinkerstraat met die rare galerij. Die is echt gebouwd in de ­periode dat architecten even niet meer wisten wat ze moesten doen. Ik ben benieuwd of we het ooit nog een keer retro zullen vinden."

Kinkerstraat Beeld Carly Wollaert
KinkerstraatBeeld Carly Wollaert

Favoriete Amsterdammer

"Mijn zoontje Aziz. Hij is op dit moment het belangrijkste in mijn leven."

Dieren in Amsterdam

"Ik heb de titeltrack Jungle van beton gemaakt voor de film De wilde stad, over het dierenrijk in Amsterdam. Wat mij daarin vooral opviel, is het onderwater­leven. Daar zie je nooit iets van, behalve misschien een rat die uit de gracht komt."

Favoriete speciaalzaak

"Kookwinkel Duikelman in de Ferdinand Bolstraat. Ze hebben alle soorten pannen, messen, keukengadgets en dingen als heel mooie theedoeken. Een gevaarlijke winkel, want ik wil altijd alles hebben. Ik heb er ooit een mandoline gekocht, een apparaat waarmee je dunne plakjes kunt snijden. Ik ben er nog steeds blij mee."

Kookwinkel Duikelman Beeld Carly Wollaert
Kookwinkel DuikelmanBeeld Carly Wollaert

Museum

"Het Stedelijk Museum. Ik hoop er weer wat vaker te komen als Aziz ouder is. Ik ging er vroeger ook met mijn vader heen."

Mooiste gracht

"Ik vind heel veel van die tussengrachtjes mooi. Nieuwe Prinsengracht, Nieuwe Keizersgracht. Maar de Brouwersgracht is ook prachtig."

Nieuwe Prinsengracht Beeld Carly Wollaert
Nieuwe PrinsengrachtBeeld Carly Wollaert

Favoriete dansplek

"Het is alweer een tijdje geleden, maar toch Paradiso. Er komen en gaan veel clubs, maar Paradiso is na vijftig jaar nog steeds belangrijk. Heel knap. Ik heb er ook weleens mogen opgetreden. Ze hebben niet het beste geluid, maar het is echt een prestigieuze plek om op het podium te staan."

Beste plek om te sporten

"Vondelgym in de Wibautstraat. Ik vind het heel knap wat Arie (Boomsma, red.) daar heeft neergezet. Het is een fijne sportschool, waar mensen echt komen om te sporten, niet alleen om te socializen."

Theater

"Toen ik nog in het theater speelde, stond ik vaak in Frascati. Misschien niet het mooiste gebouw, maar ik heb er dierbare herinneringen aan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden