Seehofer dreigt met kabinetscrisis over Duitse tolheffing

De christendemocratische premier van Beieren, Horst Seehofer, heeft gedreigd met een kabinetscrisis als de tolheffing voor buitenlandse gebruikers van Duitse wegen sneuvelt. Hij deed dat in de krant Die Welt am Sonntag.

Redactie
Horst Seehofer Beeld epa
Horst SeehoferBeeld epa

De tolheffing is vooral een project van Seehofers Beierse partijgenoot, de federale minister van Verkeer Alexander Dobrindt. De Beierse christendemocraten hebben een eigen partij, de CSU, die de zuster wordt genoemd van de CDU van bondskanselier Angela Merkel. De CSU is een aparte coalitiepartner in de Duitse regering.

Seehofers steun voor het tolplan is opmerkelijk. Dobrindt lijkt namelijk de enige die enthousiast is over zijn tolplan. Onder meer in Oostenrijk en Nederland is woedend gereageerd, maar ook in Duitsland zien weinigen het zitten. Zelfs Dobrindts partij- en streekgenoot, de CSU-minister van Binnenlandse Zaken van Beieren, Joachim Herrmann, heeft eerder aangedrongen op uitzonderingen voor grensregio's.
De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble (CDU), heeft zondag in de krant Bild beklemtoond dat Dobrindts plan iets moet opleveren en beslist geen geld mag gaan kosten.

Duitsland grenst aan negen landen. De aan Nederland grenzende deelrepubliek Noord-Rijnland-Westfalen bijvoorbeeld vreest economische schade voor de grensstreek door de tolheffing op het Duitse wegennet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden