Update

Sedoc heeft nog sprankje hoop op deelname Spelen

De tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) heeft atleet Gregory Sedoc voor een jaar geschorst wegens de overtreding van het dopingreglement. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Atletiekunie (KNAU) vandaag bekendgemaakt. De hordeloper mag tot 22 juni 2012 niet deelnemen aan wedstrijden.

null Beeld anp
Beeld anp

Sedoc (29) beging in de afgelopen achttien maanden een administratieve fout en miste twee keer een dopingtest. Op grond van deze drie zogenoemde whereabouts-overtredingen moest de KNAU aangifte doen bij de tuchtcommissie. Op 9 juni vond de mondelinge behandeling plaats.

Minimale straf
Op basis van de omstandigheden die tijdens de zitting aan de orde kwamen, heeft de tuchtcommissie besloten de minimale straf van één jaar in plaats van de maximale periode van twee jaar op te leggen.

Administratieve nalatigheden
In een verklaring benadrukte de tuchtcommissie van de ISR dat er uitsluitend sprake is van administratieve nalatigheden. 'Op geen enkele wijze is hier het gebruik van een verboden middel of het onttrekken aan een dopingcontrole in het geding.'

Olympische limiet

Enkele dagen na zijn hoorzitting liep Sedoc over de 110 meter horden een olympische limiet (13,39 seconden). Daarmee veroverde hij in Leiden tevens de Gouden Spike. Hij had zich eerder al geplaatst voor de WK in augustus in Zuid-Korea. 'Ik ben beter dan ooit', betoogde hij in Leiden.

Persconferentie
Volgens de KNAU toonde Sedoc zich in een eerste reactie zeer teleurgesteld over de opgelegde straf. Hij gaf echter ook te kennen dat hij er alles aan zal doen om zijn sportieve loopbaan na deze 'uitermate moeilijke periode' van uitsluiting op waardige wijze te kunnen voortzetten. Hij geeft vanmiddag een persconferentie op sportcentrum Papendal.

Verdriet
'Het is niet alleen die schorsing die speelt, het gaat ook allemaal ten koste van mijn goede naam. Het levert niet alleen mij, maar ook mijn familie veel verdriet op', liet Sedoc na zijn triomf in Leiden al weten. 'Ja, ik ben slordig geweest. Ik hoop dat anderen hier in elk geval van leren.'

Olympische Spelen
Normaal gesproken kan Sedoc door de schorsing van één jaar in 2012 niet deelnemen aan de Olympische Spelen komend jaar in Londen. Sporters die langer dan zes maanden uitgesloten worden, mogen volgens de huidige regelgeving van het internationaal olympisch comité (IOC) niet op de eerstvolgende Olympische Spelen starten.

September
Sedoc heeft echter nog een kans. Het internationaal sporttribunaal CAS buigt zich in september over een zaak die het Amerikaans olympisch comité (USOC) in gang heeft gezet tegen de omstreden regel van het IOC. De Amerikanen zijn van mening dat een atleet niet twee keer voor hetzelfde vergrijp kan worden gestraft. In hun ogen komt de straf van het IOC boven op de straf voor het vergrijp en is dat niet rechtsgeldig. Ook het IOC wil graag een uitspraak over deze materie.

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld
null Beeld
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden