Second opinion politici Zuidoost

AMSTERDAM - Het Bureau Integriteit van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten gaat na of de PvdA-deelraadsleden Andre Bhola, Mala Eckhardt en Egbert Doest in Zuidoost inderdaad schuldig zijn aan belangenverstrengeling met persoonlijk voordeel.Hiertoe is gisteren opdracht gegeven door de afdeling Zuidoost van de PvdA, met toestemming van het landelijk bestuur.

De drie deelraadsleden werden dinsdag uit de fractie gezet nadat eerder uit onderzoek van de Amsterdamse Rekenkamer was gebleken dat zij zich actief hadden bemoeid met de subsidiëring van welzijnsorganisaties waaraan zij zelf verbonden waren. Ook hadden zij, financieel of in natura, geprofiteerd van de subsidie.

Het nieuwe onderzoek moet uitwijzen of de drie raadsleden terecht uit de fractie zijn verwijderd. Voorzitter Nick Bolte van de afdeling Zuidoost: ''Wij willen zorgvuldig met deze mensen omgaan. Ze krijgen een kans om zich te verweren tegen de zware beschuldiging van belangenverstrengeling. Daar hebben zij recht op. Maar als blijkt dat de feiten uit het rapport van de Rekenkamer kloppen, is het ook meteen over en uit.''

Het Bureau Integriteit heeft opdracht gekregen de dossiers van de drie raadsleden door te nemen. Bolte: ''Het is niet de bedoeling dat het onderzoek van de Rekenkamer nog eens wordt overgedaan. De onderzoekers nemen alle bescheiden nog eens door en bekijken of de conclusies van de Rekenkamer juist zijn. De drie raadsleden hebben alle medewerking toegezegd. Ik ga ervan uit dat de Rekenkamer dat ook zal doen.''

Het onderzoek moet voor het einde van het zomerreces zijn afgerond. Bhola, Eckhardt en Doest hebben met het afdelingsbestuur afgesproken pas na de verschijning van het rapport te besluiten of zij hun zetel in de raad opgeven of niet.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden