PlusAmsterdam-Rio

Sebastiaan Verschuren: 'Het is bijna dat ik dingen mág laten'

Sebastiaan Verschuren is zwemmer. Hij gaat voor de tweede keer naar de Olympische Spelen, ditmaal als Europees kampioen op de 200 meter vrije slag.

Hans van der Beek
Sebastiaan Verschuren. Beeld Linda Stulic
Sebastiaan Verschuren.Beeld Linda Stulic

De sport

"Het moeilijkste aan de sport, en tegelijk het mooiste, is: je hebt een heel afgebakend stukje waarin jij moet presteren. Twee lijnen, daartussen heb je vijftig meter, en daar moet jij het doen. Bij andere sporten moet je rekening houden met je concurrentie. Bij voetbal kun je nog het spel van de ander verstoren, maar dat kan bij zwemmen niet. Dat is heel mooi. Degene die zijn hoofd het meest koel weet te houden en het kunstje op het moment suprême kan herhalen - die gaat de beste prestatie neerzetten."

"Op mijn zesde, zevende zat ik al op een zwemclub, ik heb ook nooit een andere sport gedaan. Ik weet nog heel goed: mijn oudere broer zat al op zwemmen en mijn moeder trok me elke keer mee naar het zwembad. Dan zaten we daar te kijken naar mijn broer, en dacht ik: dit moet ik ook doen, dit is echt mijn ding. In essentie is dat waarom ik zwem: ik vind het gewoon leuk om in een zwembad te liggen. Ook op vakantie lig ik negentig procent van de tijd ergens in het water. Ik heb ook een waterbed thuis, maar dat is toeval."

De droom

"Ik was eerst langeafstandszwemmer, ik had in 2006 de Nederlandse records op de 800 en 1500 meter, maar het werd wel duidelijk dat ik de olympische limiet niet ging halen. In 2007 ben ik kortere afstanden gaan trainen en toen heb ik in één jaar tijd vijf seconden van mijn 200 metertijd gezwommen. We haalden met de estafette op een paar tienden de Spelen van Peking niet. Dat was echt kut, in alle opzichten. Maar uiteindelijk versterkte dat alleen maar mijn motivatie. Ik ben gaan zwemmen, en niks anders."

"In 2009 haalde ik mijn eerste WK-finale, en toen ging ik er echt in geloven dat ik ook op de Spelen kon zwemmen. Toen ik in 2012 de limiet aantikte, ging ik helemaal uit mijn plaat. De Spelen zijn echt het allerhoogste. Natuurlijk, het zijn dezelfde tien banen in een vijftigmeterbad, maar op de Spelen is het meer dan dat."

"We kwamen in het olympisch dorp en mijn trainer zei: 'De eerste dag, maak overal foto's van, ga helemaal los, maar de dag daarna is het klaar en zijn we weer bezig met zwemmen.' Dat werkt gewoon supergoed. Op de 200 meter haalde ik de finale niet. Ik baalde echt als een stekker. Ik weet nog goed, ik liep terug van die race en toen zag ik al die vlaggen en de heuvel met de olympische ringen, en toen dacht ik: jongen, waar ben je nou mee bezig? Je bent hier op het allerhoogste podium, iedere sporter droomt ervan om hier te lopen, en jij bent een beetje aan het mokken? Vanaf dat moment besloot ik alleen nog te genieten. Toen werd ik vijfde op de 100. Zo werkt dat, mentaal. Genieten van wat je mag doen."

Het offer

"Daar wordt vaak naar gevraagd en die offers zijn er zeker, maar het is het waard. Ik heb nog nooit gedacht: o, nu kan ik niet mee uit. Nog nooit. Dat komt ook: in 2008 kreeg ik een vriendin en zij heeft de rise helemaal meegemaakt, dus zij weet precies hoe het werkt. Al mijn vrienden zitten in het zwemmen. Sommigen zijn gestopt, maar die gaan ook niet vragen of ik op donderdagavond mee op stap ga. Ik heb niet gevoel dat ik dingen moet laten, het is bijna dat ik dingen mag laten."

"Op mijn veertiende, vijftiende, zestiende had ik het er moeilijker mee. De wekker ging om half vijf, helemaal kapot naar school, en dan 's middags weer. Dat was meer een offer. Naar een sleepover ging ik nooit, op een gegeven moment vroegen ze het niet eens meer. Achteraf vind ik dat ergens wel jammer, maar toen maakte me dat niet zo veel uit."

CV Sebastiaan Verschuren
2010 EK langebaan, Boedapest zesde 100 meter vrije slag brons 200 meter vrije slag brons 4x100 meter wisselslag
2012 Olympische Spelen, Peking vijfde 100 meter vrije slag
2014 EK langebaan, Berlijn tiende 100 meter vrije slag zesde 200 meter vrije slag
2015 WK, Kazan vijfde 200 meter vrije slag
2016 EK langebaan, Londen zilver 100 meter vrije slag goud 200 meter vrije slag goud 4x200 meter vrije slag

De hoop

"Het wordt mooi. Ik denk echt dat ik in vorm ga zijn. Ik heb natuurlijk een mooi voortraject gehad, ik ga erheen als Europees kampioen. Maar uiteindelijk kun je er daar ook de eerste race uit liggen, het ligt allemaal superdicht bij elkaar. Als je een keerpunt mist, lig je eraf. Dat is hoe het werkt en dat is ook het mooie van de sport. Er doen tweehonderd landen mee en tienduizend sporters en iedereen wil een medaille. We gaan zien wie zijn hoofd het meest koel kan houden."

"Het genieten is ook weer terug. In 2013, 2014 was dat volledig weg. Ik was er alleen maar mee bezig dat ik van mezelf een medaille moest halen. Dat heb je me nu nog niet horen zeggen. Ik wil gewoon heel goed zwemmen en kijken hoe ver ik kom. Voor mij is dat de beste manier om het te benaderen. Ik heb er heel veel zin in."

Lees ook: de andere interviews met Amsterdamse sporters die meedoen aan de Olympische Spelen in Rio.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden