Seba verliest kort geding: geen referendum over erfpacht

De Amsterdamse rechtbank heeft de eisen van erfpachtersvereniging Seba verworpen en legt de besluitvorming over erfpacht geen strobreed in de weg.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat oordeelde de voorzieningenrechter woensdagochtend. De rechter vindt dat er genoeg verschillen te vinden zijn tussen de erfpachtplannen van de gemeente in 2013, en de nieuwe plannen zoals die dit jaar zijn uitgewerkt.

"Ik zie belangrijke wijzigingen voor de eigenaren van panden in de stad, in de inhoud van de besluiten zoals die nu zijn voorgelegd. Daarom oordeel ik dat u die besluiten niet kunt opvatten als referendabel."

Seba was boos dat de gemeente geen referendum uitschrijft over de nieuwe erfpacht, hoewel het daar in 2014 wel beloften over heeft gedaan.

De rechter erkent dat die beloften zijn gedaan in de richting van Seba, terwijl de advocaten van de gemeente dat bestreden.

Maar dat verandert niets aan de grote verschillen tussen de twee besluiten. Dat was een belangrijke voorwaarde voor het mogen inzetten van de in 2014 opgehaalde 36.000 handtekeningen.

Teleurgesteld
De rechter volgt het oordeel van de referendumcommissie, die ook al wees op deze grote verschillen en daarom adviseerde geen referendum toe te staan.

Koen de Lange van Seba is zeer teleurgesteld. Zijn medestanders gaan een poging doen om het besluit dat Amsterdam wil nemen over erfpacht te laten vernietigen door de Kroon, en zijn hiertoe een procedure gestart bij het provinciehuis in Haarlem.

Ook stelt De Lange de gemeente een schadeclaim in het vooruitzicht.

Juridisch gezien waren er nog twee andere mogelijkheden om een referendum over de erfpachtvernieuwing toch uit te schrijven. Maar daar ziet het stadsbestuur omwille van de rechtszekerheid en het gevaar van willekeur vanaf.

Debat
Woensdag dient ook een spoeddebat in de raad omdat burgemeester Eberhard van der Laan en erfpachtwethouder Eric van der Burg de gemeenteraad meermaals hebben meegedeeld dat een besluit over de nieuwe erfpacht wel degelijk referendabel zou zijn.

Aangezien de referendumcommissie hen hierin geen gelijk gaf, hebben de twee bestuurders de gemeenteraad verkeerd geïnformeerd. De referendumcommissie denkt dat er sprake was van tunnelvisie bij het stadsbestuur en vermoedt geen kwade opzet.

Lees ook: Dit is wat we weten over het nieuwe erfpachtstelsel

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden