Seba kondigt kort geding aan over referendum erfpacht

Erfpachtersvereniging Seba spant een kort geding aan tegen de gemeente omdat een streep is gehaald door een referendum over de erfpacht. De zaak dient woensdagochtend.

Begin mei presenteerde de gemeente een nieuw erfpachtvoorstel. Beeld Peter Elenbaas
Begin mei presenteerde de gemeente een nieuw erfpachtvoorstel.Beeld Peter Elenbaas

Dat bevestigt Seba-voorman Koen de Lange. Formeel heeft De Lange het stadsbestuur gesommeerd om voor 20.00 uur maandagavond referendum uit te schrijven, anders stapt hij naar de rechter.

Maar vorige week kondigde het stadsbestuur al aan dat het geen volksraadpleging wil uitschrijven over de nieuwe erfpachtplannen, waarmee de rechtsgang onvermijdelijk is. Erfpachtspecialist Eduard de Geer zal Seba bijstaan.

36.000 handtekeningen
Seba haalde in 2013 zeker 36.000 handtekeningen op tegen toenmalige plannen van de gemeente om het erfpachtstelsel te herzien. Die plannen werden later dat jaar ingetrokken, maar De Lange kreeg de belofte van de gemeenteraad dat zijn handtekeningen geldig zouden blijven tot er een nieuw erfpachtplan gereed was.

Daarover zou hij dan opnieuw een referendum kunnen aanvragen zonder opnieuw de benodigde tienduizenden handtekeningen te moeten inzamelen. Een voorwaarde hierbij was wel dat het nieuwe erfpachtvoorstel inhoudelijk lijkt op het oude plan.

Belofte
Begin mei presenteerde de gemeente een nieuw erfpachtvoorstel. Maar vorige week oordeelde de referendumcommissie, bestaande uit onafhankelijke experts, dat de nieuwe erfpachtplannen van het stadsbestuur niet genoeg lijken op het oude voorstel.

Daarmee komt de belofte over het behoud van de 36.000 handtekeningen voor een nieuw referendum te vervallen. Dit wil De Lange voorleggen aan de voorzieningenrechter.

Bovendien waarschuwden de experts dat een referendum over erfpacht überhaupt niet afgedwongen kan worden door de inzameling van handtekeningen. Alleen het college van b. en w. kan over privaatrechtelijke zaken zoals de erfpacht een volksraadpleging uitschrijven.

Spoeddebat
Daarmee staat Koen de Lange buitenspel, vlak voordat de gemeenteraad komende woensdag of donderdag het historische besluit over de nieuwe erfpachtregeling voor bestaande huiseigenaren gaat nemen. De volledige oppositie spreekt hier schande van en wil het besluit uitstellen. Maar coalitiepartijen D66, VVD en SP houden dat tegen.

Woensdag dient ook een spoeddebat omdat burgemeester Eberhard van der Laan en erfpachtwethouder Eric van der Burg de gemeenteraad meermaals hebben meegedeeld dat een besluit over de nieuwe erfpacht weldegelijk referendabel zou zijn.

De referendumcommissie geeft hen hierin geen gelijk, waarmee de twee bestuurders de gemeenteraad verkeerd geïnformeerd hebben. De referendumcommissie denkt dat er sprake was van tunnelvisie bij het stadsbestuur en vermoedt geen kwade opzet.

Lees verder: Dit is wat we weten over het nieuwe erfpachtstelsel

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden