Sea Palace niet verplaatst naar door omwonenden gewenste locatie

De verplaatsing van het drijvende restaurant Sea Palace aan de Oosterdokskade gaat door zoals gepland. Een aantal omwonenden en ondernemers uit de buurt hadden het college van b. en w. in een petitie opgeroepen om voor een andere, volgens hen minder overlastgevende locatie te gaan. Dat voorstel is van tafel geveegd.

Sea Palace wordt wel verplaatst, maar niet naar de locatie die omwonenden op het oog hadden Beeld anp
Sea Palace wordt wel verplaatst, maar niet naar de locatie die omwonenden op het oog haddenBeeld anp

Het restaurant wordt nu 75 meter dichter bij het Centraal Station aangelegd. De bewoners en ondernemers die de petitie ondertekenden, vrezen voor overlast door drukte en een belemmering van een vrij uitzicht.

Volgens de ondertekenaars van de petitie is de kade bij de nieuwe locatie te smal en de afstand tot de permanente bewoning te klein. 'Een behoorlijke aanslag op de privacy en functionele vrijheden van bewoners en bedrijven ter plekke,' screef André Vieleers vorige maand in een ingezonden stuk in Het Parool.

Niet krap
Het college noemt het echter 'niet waarschijnlijk' dat de verplaatsing van Sea Palace leidt tot noemenswaardig meer verkeer op die locatie. 'Sea Palace is een groot restaurant, maar kwantitatief gezien is de invloed van bezoekers van Sea Palace op de verkeersbewegingen beperkt.' Ook vindt het college de afstand tot de woningen, zo'n 30 tot 35 meter, 'niet krap'.

De initatiefnemers van de petitie stelden voor het Chinese eetpaleis meer oostelijk aan de wandelsteiger te leggen, tegenover bibliotheek OBA. Volgens het college zou een nieuwe locatie echter betekenen dat het bestemmingsplan gewijzigd moet worden, waardoor de afspraken met de aannemer niet nagekomen zouden kunnen worden. Dat zou weer extra tijd en geld kosten.

Drukte
De opstellers van de petitie geven aan 'overvallen' te zijn door de toenemende populariteit van het eiland en de druk op de leefbaarheid die dat met zich mee kan brengen, 'nu en in de toekomst'. De gemeente zegt zelf positief te zijn over de ontwikkeling van het Oosterdokseiland 'tot een levendig stuk stad', maar erkent ook dat er een keerzijde is.

Daarom wordt gekeken naar manieren om de doorstroming op de Oosterdokskade te verbeteren. Ook de wandelsteiger, die medio volgend jaar opgeleverd moet worden, zou ervoor zorgen dat de kade ontlast wordt.

Het restaurant wordt in de tweede helft van 2016 verplaatst naar de nieuwe locatie.

Het Sea Palace wordt 75 meter dichter bij het Centraal Station aangelegd Beeld Gemeente Amsterdam, bewerkt door Het Parool/Jorris Verboon
Het Sea Palace wordt 75 meter dichter bij het Centraal Station aangelegdBeeld Gemeente Amsterdam, bewerkt door Het Parool/Jorris Verboon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden