'Scripties aan de VU worden met de jaren slechter'

De kwaliteit van scripties van studenten Geesteswetenschappen aan de VU blijkt af te nemen over de jaren. Scripties die met een negen werden beoordeeld, krijgen in een nieuwe beoordeling een lager cijfer.

Redactie
De scripties krijgen nu gemiddeld een 7,5. Beeld anp
De scripties krijgen nu gemiddeld een 7,5.Beeld anp

Dat blijkt uit een onderzoek van universiteitsblad Advalvas. Het blad liet 27 doctoraal- en masterscripties van studenten Geesteswetenschappen opnieuw beoordelen door drie emeritus hoogleraren in de vakgebieden Engels, geschiedenis en kunstgeschiedenis. Alle scripties werden in de periode 1998-2014 geschreven en scoorden een negen of hoger. Bovendien hadden ze tijdloze onderwerpen.

De hoogleraren waren niet aan de VU verbonden en de scripties werden geanonimiseerd. De beoordelaars kenden het cijfer niet. Gemiddeld kregen de scripties bij de nieuwe beoordeling een 7,5, in plaats van een 9,1. Opmerkelijk genoeg bleek uit het onderzoek ook dat hoe recenter de scriptie was, hoe lager het cijfer nu zou zijn.

Kwaliteit
Vooraf verwachtten de hoogleraren dat de kwaliteit juist gestegen zou zijn: "De staf is beter opgeleid en men wordt meer begeleid bij het schrijven van scripties," aldus hoogleraar Engelse Letterkunde Peter de Voogd van de Universiteit Utrecht.

"Het is verschrikkelijk," zegt emeritus hoogleraar Claudine Chavannes-Mazel (UvA) die de beoordeling bij kunstgeschiedenis deed tegen Advalvas. "Wat een teleurstelling. Dit wil je niet. Je wilt dat studenten steeds beter worden, daar zetten wij ons voor in."

Hoogleraar geschiedenis Piet Emmer van de Universiteit Leiden meent dat de bezuinigingen in het hoger onderwijs effect hebben gehad op de kwaliteit ervan. "Er is steeds minder tijd voor diepgang en inhoud. De studie wordt met belastinggeld betaald. Dit is wat de maatschappij ervoor overheeft."

Steekproef
Volgens VU-hoogleraar onderwijskunde Martijn Meeter, die de resultaten bestudeerde is de steekproef "indrukwekkend en wetenschappelijk". De resultaten gaan volgens hem tegen alle trends in, zegt hij tegen Advalvas. "Over het algemeen wordt het onderwijs in Nederland steeds beter. Er is de laatste jaren juist veel geïnvesteerd in het scriptieonderwijs."

Ook Lieven Decock, verantwoordelijk voor het onderwijs bij Geesteswetenschappen aan de VU noemt de resultaten 'een totale achteruitgang'. "Ik zou graag zien dat dit project herhaald wordt bij faculteiten van verschillende universiteiten. Als deze resultaten breed bevestigd worden, is het de vraag of het hele universitair systeem herzien moet worden. Of dat we vooral iets moeten ondernemen voor de allerbeste studenten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden