Scouting De Teil moet stoppen wegens vrijwilligerstekort

De scoutingclub voor kinderen en jongeren met een lichamelijke beperking in het Amsterdamse Bos moet de clubhuisdeuren sluiten als het tekort aan vrijwilligers deze zomer niet is opgelost.

De brandweer op bezoek bij Scouting de Teil in het Amsterdamse Bos. Beeld Scouting de Teil

Een keer in de twee weken is Eefje Smeulders op zaterdagmiddag begeleider bij Scouting De Teil, de scoutingclub waar jongens en meisjes met een lichamelijke beperking al sinds 1952 bij het aangepaste clubhuis kampvuren maken, bostochten lopen met gps, houthakken en spelletjes spelen.

Maar sluiting dreigt na 65 jaar. Het huidige begeleidingsteam valt dit jaar plotseling uiteen. Bijna een heel nieuw team zou nodig zijn om de 15 leden ook na de zomervakantie weer te kunnen ontvangen.

Smeulders vertrekt voor haar studie tijdelijk naar het buitenland, andere vrijwilligers verhuizen binnenkort de stad uit of moeten om andere redenen stoppen als vrijwilliger.

Uniek
Vanwege het dringend gebrek aan vrijwilligers besloot het bestuur -noodgedwongen - om te stoppen. "Het is niet verantwoord om met te weinig vrijwilligers te blijven draaien," zegt Smeulders.

Doodzonde van zo'n bijzondere plek, vindt ze: "Het is uniek in Amsterdam en omgeving en naast een aangepast clubhuis verdwijnt een fijne vrijetijdsbesteding voor die kinderen. Waar soms wordt gezegd dat ze iets niet kunnen, blijkt hier vaak dat ze dat met een kleine aanpassing en wat creativiteit wel kunnen. Het is heel erg leuk om de kinderen en jongeren zo te zien genieten."

Laatste noodkreet
Ze hebben nog één hoop, 'een laatste noodkreet van ouders': Om toch door te kunnen is de club op zoek naar minimaal vijf mannelijke en vijf vrouwelijke begeleiders. Ervaring met zowel scouting als het begeleiden van kinderen met een beperking is niet nodig. Wel wat creativiteit, geduld en betrokkenheid.

Aanmelden als vrijwiliger kan via de website of via Facebook.

De Tyltylgroep van Scouting De Teil in 1958. Beeld Scouting De Teil
Bij het clubhuis van Scouting De Teil. Jaartal onbekend. Beeld Scouting De Teil

De Blauwe Vogelgroep

In 1945 werd er een scoutinggroep opgericht voor tien meisjes met een lichamelijke beperking. Deze groep werd de Blauwe Vogelgroep genoemd, naar het theaterstuk van Maurice Maeterlinck, en in 1952 startte een speciale jongensgroep, met de naam Bijzondere Eisen.

De winkeliersvereniging van de Kinkerstraat in Oud-West maakte niet lang daarna een aangepast clubhuis mogelijk.

Toen het clubhuis in 1958 in gebruik werd genomen, heette de jongensgroep 'Tyltyl' en de meisjesgroep 'Mytyl'. Namen die verwijzen naar het theaterstuk De Blauwe Vogel. Later werden deze groepen samengevoegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden