Scotuslaantje: vitale verkeersader of sluiproute voor zakkenrollers?

De anderhalve meter brede passage tussen de Van Eeghenlaan en de Van Baerlestraat is sinds kort gestremd: stadsdeel Zuid besloot een hek te plaatsen. Buurtbewoners zijn tegen de afsluiting.

Het Scotuslaantje, een passage van de Van Baerlestraat naar de Van Eeghenlaan.Beeld Google Maps

Het heet een laantje te zijn, maar zelfs straatje zou al te veel eer zijn voor de anderhalve meter brede passage tussen de Van Eeghenlaan en de Van Baerlestraat. Je moet het weten, anders loop je zomaar aan het 'Scotuslaantje' voorbij.

Buurtbewoners, in elk geval een aantal van hen, noemen het 120 jaar oude laantje 'een kleine, maar vitale ­verkeersader voor voetgangers'. Die ader is sinds kort gestremd: stadsdeel Zuid besloot een hek te plaatsen.

Zorgelijk
Heel zorgelijk, zegt buurtbewoner Berry den Brinker, die regelmatig gebruikmaakt van het doorgangetje aan het einde van de Van Eeghenlaan, de straat waar hij woont. "De buurt is razend druk geworden de laatste jaren. Met ­name voor mensen als ik - ik ben slechtziend - is het Scotuslaantje een veilige doorgang, ongehinderd door vuilnis, containers en terrassen. Nu is het afgesloten zonder dat de buurt daarin is gekend."

Een woordvoerder van Zuid ­bestrijdt dat het stadsdeel over één nacht ijs is gegaan. Volgens hem wordt er al lang over gesproken het Scotuslaantje af te sluiten. Hij wijst erop dat de steeg vanaf de Van Baerlestraat achter de P.C. Hooftstraat doorloopt tot aan de Stadhouderskade en dat het overal met hekken is afgesloten, alleen het laatste stukje naar de Van ­Eeghenlaan niet.

"Dit is niet een standaardmaatregel. Deze steeg leent zich voor zwervers, hang­jongeren en wildplassers en is volgens de politie een sluiproute voor zakkenrollers. Ook is er melding geweest van indringing in een woning vanuit het Scotuslaantje. De wijkagent heeft geadviseerd een hek te plaatsen en Waternet en de brandweer hebben geen bezwaar."

Inbraken
De buurtbewoners, onder wie Den Brinker, laten het er niet bij zitten en stuurden een brandbrief aan het stadsdeel. Volgens hen doet het laantje al meer dan een eeuw dienst als korte route en ­voldoet het prima.

De ­inbraak-­ gevoelig­heid kan door de bewoners van de P.C. Hooftstraat met maatregelen als licht, camera's en sensoren eenvoudig worden opgelost. Volgens hen is er zelfs meer kans op inbraken als het laantje wordt afgesloten, omdat het aantal passanten dan afneemt. "Een nieuwe dode hoek wordt gevaarlijk: stilstaand water gaat rotten."

Beeld Jet De Nies
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden