Scooters en brommers ongezond voor fietsers

Brommers en scooters stoten zo veel ultrafijnstof uit dat het ongezond is voor fietsers. Om de lucht direct te verbeteren, moeten de scooters van het fietspad af en op de rijbanen gaan rijden.

Onderzoek werd onder andere in Amsterdam gedaan Beeld anp
Onderzoek werd onder andere in Amsterdam gedaanBeeld anp

Daarvoor pleiten de Fietsersbond, Longfonds, Natuur&Milieu en Milieudefensie.

Ze baseren zich op onderzoek van de GGD Gelderland-Midden, die op negentien locaties in Amsterdam, Arnhem, Nijmegen en Harderwijk metingen deed op fietspaden. Daaruit blijkt dat bijna een kwart van de luchtvervuiling op de paden afkomstig is van brom- en snorfietsen. Deze voertuigen veroorzaken soms pieken die twintig keer hoger zijn dan de concentratie ultrafijnstof die daar al is, aldus de GGD. Het gaat zowel om de tweetakt- als de viertaktscooters.

"Een grotere afstand tussen scooters en fietsers, ook al is het enkele meters, is al gunstig voor de luchtkwaliteit op fietspaden," stelt Moniek Zuurbier, adviseur leefomgeving en gezondheid van GGD Gelderland-Midden. Daarnaast pleiten de organisaties voor een milieuzone en strengere eisen aan de uitstoot van de stoffen.

Maandag stelde het Amsterdamse GroenLinks-raadslid Zeeger Ernsting schriftelijke vragen aan het College van B&W naar aanleiding van het GGD-onderzoek.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden