Scooterrijders protesteren toeterend door West

Tientallen scooterrijders demonstreerden dinsdagavond op meerdere plekken in de stad, voornamelijk in West, tegen de nieuwe regels voor snorfietsers. Uit protest werd ook op fietspaden gereden.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat deden ze onder luid getoeter, gejoel en gezigzag.

Sinds afgelopen maandag mogen snorfietsers binnen de ring niet meer op het fietspad rijden en moeten ze uitwijken naar de rijweg. Het is dan ook verplicht een helm te dragen.

Daar zijn veel scooterrijders niet blij mee. Dinsdagavond liet een deel zich horen, scheurend door de straten van West. De politie kreeg meerdere meldingen binnen van geluidsoverlast, zegt een woordvoerder.

Protest
"Het gaat om een relatief jonge groep scooterrijders die een ronde door West reed: Jan van Galenstraat, Jan Evertsenstraat, Mercatorplein, Orteliusstraat en de omgeving."

Het is niet de eerste protestactie. Afgelopen weekend, nog voordat de nieuwe regelgeving was ingevoerd, veroorzaakten scooterrijders onrust omdat ze door rood reden, dwars door voetgangersgebieden, met voorwerpen gooiden en hun kentekenplaten afdekten (zie video onderaan).

Kwajongens
De politie ziet de protestactie niet als kwajongensstreek die ze 'best even door de vingers kunnen zien'. "Agenten hebben de scooterrijders aangesproken en gesommeerd te stoppen. Er is niemand aangehouden, maar er zijn wel kentekens genoteerd. Mogelijk krijgt de actie voor sommigen dus nog een vervelend staartje," zegt een woordvoerder.

Het besluit van de gemeente om de snorfietsers naar de rijbaan te sturen, stuit zowel op lof als weerstand. Veel fietsers zijn blij dat de fietspaden veiliger worden, een groep snorfietsers vreest voor hun veiligheid op de rijweg. Drie scooterrijders spanden zelfs een rechtszaak aan tegen het besluit van de gemeente.

Lees ook: Met de snorfiets de weg op: zo ziet dat eruit

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden