Scientology werft onder scholieren van het Cygnus

De Scientologykerk heeft leerlingen van het Cygnus Gymnasium folders in de hand gedrukt. Het betrof onder andere een uitnodiging voor een gratis 'persoonlijkheidstest' en een gesprek.

Lorianne van Gelder en Ruben Koops
Het nieuwe pand van Scientology aan de Wibautstraat Beeld
Het nieuwe pand van Scientology aan de WibautstraatBeeld

Op het Cygnus Gymnasium is onrust ontstaan over het uitdelen van de flyers van de omstreden kerk. Woensdag informeerde de directeur ouders van leerlingen over de kwestie.

Sinds 28 oktober heeft de Scientologykerk een nieuw onderkomen van zevenduizend vierkante meter aan de Wibautstraat, pal tegenover het gymnasium. Rector Renée Kloos neemt de zaak serieus. 'Wij voelen als school een verantwoordelijkheid om minderjarigen hiertegen te beschermen,' schrijft ze.

Robert Kruijt, lid van de Scientology Kerk, zegt dat het werven van minderjarigen per ongeluk was. "Het gebeurde in de eerste week, over het algemeen benaderen we geen minderjarigen. We werven zeker niet bewust leerlingen."

Toch is het niet de eerste keer dat Scientology minderjarigen probeert binnen te halen.

In 2001 poogde de kerk, tegen afspraken met de politie in, minderjarigen naar haar tentoonstelling in de De Clercqstraat te trekken. Ook toen liet de kerk weten 'per ongeluk' jongeren te hebben aangesproken.

Gemeente op de hoogte
Inmiddels heeft het Cygnus Gymnasium afspraken gemaakt met Scientology. De kerk heeft toegezegd leerlingen onder de 18 jaar geen flyers meer te geven en te checken of jongeren op het Cygnus zitten.

Ook schrijft Scientology 'dat beleid is dat kinderen onder de 18 jaar geen service (zoals een test of cursus) mogen doen zonder toestemming van de ouders'.

Bij de gemeente is men op de hoogte van de wervingsactie. Wethouder Simone Kukenheim van Onderwijs laat weten dat de school het goed heeft opgepakt en dat er wordt gekeken 'hoe de school verder ondersteund kan worden'.

In 2015 greep ze in na een uitzending van het Varaprogramma Rambam over Scientology. Particuliere basisschool Onze Toekomst baseerde een deel van het curriculum op het gedachtegoed van Scientologyoprichter L. Ron Hubbard.

Zo werd onderwezen dat Hitler beïnvloed was door psychiaters. In de kerk werd een 11-jarige ingezet als een soort traumacoach.

De wethouder heeft toen het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling ingeschakeld. Nu laat een woordvoerder weten dat handhaving waarschijnlijk niet nodig is. "De kerk belooft zich aan de afspraken te houden."

Geen signalen
Andere scholen in de buurt van de kerk - de tijdelijke locatie van het Fons Vitae Lyceum, de mavo/havo-afdeling van het Metis Montessori Lyceum en het Wibautcollege van ROC Top - zeggen geen signalen te hebben dat leerlingen door de kerk zijn benaderd.

40 jaar in Amsterdam

De Scientologybeweging is sinds 1972 actief in Nederland. In 1977 werd de Scientology Kerk Amsterdam opgericht, die lang opereerde vanuit een groot pand op de Nieuwezijds Voorburgwal, achter de Nieuwe Kerk. Daar gaf de van oorsprong Amerikaanse sekte cursussen en kwamen aanhangers van de beweging bijeen.

De club was vaak in het nieuws vanwege de agressieve wervingscampagnes en diverse rechtszaken die het voerde tegen publicisten, waaronder Parool-columnist Karin Spaink, die de leerschriften van de organisatie openbaar maakten.

In 2003 leed de Nederlandse tak grote verliezen en werd de directie vervangen door de internationale top van Scientology. In 2013 kocht Scientology het pand aan de Wibautstraat voor ruim 5 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden