Scientology opent nieuw hoofdkwartier in de Wibautstraat

De omstreden Scientology Kerk heeft zaterdag met een groot feest het nieuwe hoofdkantoor in de Wibaustraat geopend.

Het Parool
Het zaterdag onthulde logo op het kantoorgebouw in de Wibautstraat. Beeld Het Parool
Het zaterdag onthulde logo op het kantoorgebouw in de Wibautstraat.Beeld Het Parool

Zaterdagmiddag werd er een openingsfeest van de Nederlandse tak aan de achterkant van het pand gehouden. Daar is onder meer een podium geplaatst en zijn stoelen neergezet. Ook zijn grote doeken opgehangen, zodat omwonenden niet mee kunnen kijken bij de ceremonie.

Vanwege het evenement was bovendien de ingang naar het metrostation die pal voor de deur ligt twee uur lang afgesloten. Volgens het GVB gebeurde dat op verzoek van de organisatie. Ook konden omwonenden tijdelijk niet terecht in de parkeergarage. Scientology beloofde de parkeerkosten die zij hierdoor moesten maken te zullen betalen.

Uit de aanvraag van de vergunning blijkt dat de organisatie uitging van zo'n duizend bezoekers. Voor de deur waren verschillende beveiligers aanwezig om het feest in goede banen te leiden. Veel nieuwsgierige omstanders maakten foto's van het zaterdag onthulde logo op het gebouw.

Huurkosten
De sekte kocht in 2013 voor ruim vijf miljoen euro het vijf verdiepingen tellende complex in de Wibautstraat. Dat bedrag werd cash betaald en is bij elkaar gehaald met donaties. In de afgelopen jaren is het gebouw verbouwd tot 'ideale org', zoals leden van Scientology hun kerkgebouwen noemen.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Scientology zat eerder al decennia lang op de Nieuwezijds Voorburgwal. Het nieuwe pand op de Wibautstraat is vele malen groter, maar moet uiteindelijk minder kosten. De sekte betaalde in de binnenstad torenhoge huurkosten, die het ook geregeld niet wist op te brengen.

Hoeveel leden Scientology binnen Amsterdam en Nederland heeft, is niet bekend. Hoewel de kerk dit goed documenteert, willen ze absoluut geen openheid van zaken geven. Wereldwijd zegt het zo'n tien miljoen volgelingen te hebben.

Twee jaar geleden infiltreerde een verslaggever van het televisieprogramma Rambam bij de Nederlandse Scientology. Daaruit bleek onder meer dat de sekte kinderen inzet voor psychologische sessies.

Het oude kantoor van Scientology op de Nieuwezijds Voorburgwal. Beeld anp
Het oude kantoor van Scientology op de Nieuwezijds Voorburgwal.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden