Scientology koopt miljoenencomplex Wibautstraat

De omstreden Scientology Kerk heeft voor ruim vijf miljoen euro een groot complex gekocht in de Wibautstraat, dat moet worden omgetoverd tot de nieuwe 'Ideale Org' van de Amsterdamse tak van de sekte.

Bart Middelburg
Het toekomstige onderkomen van Scientology Beeld Klaas Fopma
Het toekomstige onderkomen van ScientologyBeeld Klaas Fopma

Scientology gaat het complex, een voormalig bedrijfsverzamelgebouw op nr. 112-128, voor een fors bedrag verbouwen tot een hoofdkwartier dat vooral allure en succes moet uitstralen.

Moederkerk
Sinds een paar jaar verordonneert de 'moederkerk' in de VS dat in alle Europese hoofdsteden 'ideale organisaties' moeten komen: hoofdkantoren die in elk geval de indruk wekken dat het de sekte voor de wind gaat.

De vorige eigenaar, vastgoedbelegger Tasman Properties, lijdt fors verlies op het complex: Tasman kocht het in 2007 voor vijftien miljoen, tien miljoen meer dan de sekte er nu voor neer moet tellen.

Problemen
Scientology is al decennia gevestigd in de panden Nieuwezijds Voorburgwal 116-118, die voor veel geld worden gehuurd van vastgoedontwikkelaar Libra International. Dat huurcontract heeft de laatste jaren herhaaldelijk voor problemen gezorgd, doordat de sekte niet in staat was de huur op te brengen. Een woordvoerder van Libra bevestigt dat het huurcontract komend jaar wordt beëindigd.

Sluiproute
Het complex in de Wibautstraat is niet aangekocht op naam van de Scientology Kerk zelf, maar op die van de stichting Naar een Betere Samenleving (Nabesa). Die stichting geldt als een mantelorganisatie van de sekte. In het bestuur zitten bekende scientologen.

In juli vorig jaar werd Nabesa door de Belastingdienst geschrapt als algemeen nut beogende instelling (anbi), nadat gebleken was dat de stichting door Scientology werd gebruikt als fiscale sluiproute voor de financiering van een nieuw hoofdkantoor.

Lees vandaag (14-12) meer in Het Parool: 'Scientology naar Wibautstraat'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden