Scientology juicht om fiscus

null Beeld ANP
Beeld ANP

De Scientology Kerk Amsterdam ziet Nederland in vergelijking tot andere Europese landen als belastingparadijs. De volgelingen worden opgeroepen massaal gebruik te maken van mazen in de fiscale regels.

Dat blijkt uit interne stukken van de sekte die in het bezit zijn van Het Parool. Scientology is er blijkens die stukken laaiend enthousiast over dat Nederland geen navorderingen oplegt over donaties die bij de 'kerk' binnenkomen, en dat gelovigen die geld aan Scientology geven dat mogen aftrekken van het belastbaar inkomen. Die donaties komen daardoor deels ten laste van de Nederlandse samenleving.

De door L. Ron Hubbard opgerichte sekte gebruikt bovendien fiscale sluiproutes, die door de fiscus worden gedoogd. Zo wordt momenteel geld ingezameld voor een nieuw hoofdkantoor, de 'Ideale Org'. De gelovigen worden daarbij opgeroepen de donaties niet aan Scientology zelf over te maken, want die donaties zijn niét aftrekbaar. In plaats daarvan moet het geld worden gestort op een rekening van de stichting Naar een Betere Samenleving (Nabesa) in Lelystad. Die is opgericht en wordt bestuurd door scientologen met als doel de verspreiding van het gedachtegoed van Hubbard. De stichting heeft een non-profitstatus gekregen van de belastingdienst. De donaties zijn dan wel aftrekbaar. (Bart Middelburg)

Lees vandaag meer in Het Parool: Schatkist betaalt mee

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden