'Schutters VS sloten vlak voor aanval geldlening af'

Het echtpaar dat veertien mensen doodschoot in het Californische San Bernardino, zou kort voor de aanval ruim 28 duizend dollar (bijna 26 duizend euro) hebben geleend via internet. Het geld werd volgens een bron ongeveer twee weken voor het bloedbad gestort op de bankrekening van het stel.

Tashfeen Malik en Syed Farook op een bewakingscamera. Beeld reuters
Tashfeen Malik en Syed Farook op een bewakingscamera.Beeld reuters

Syed Rizwan Farook en zijn vrouw Tasheen Malik lijken daarmee in de voetsporen te zijn getreden van eerdere aanslagplegers. Het is volgens een overheidsbron niet ongebruikelijk dat mensen voor een zelfmoordmissie hun bankrekeningen plunderen en een zo groot mogelijk bedrag lenen.

Het echtpaar zou het geld hebben geleend via een in San Francisco gevestigd online leenbedrijf. Volgens Fox News zou Farook 10 duizend dollar hebben opgenomen bij een bank in San Bernardino. Volgens de Amerikaanse zender werd met dat geld Enrique Marquez betaald, die hem twee semi-automatische geweren AR-15 verkocht. Die werden op 2 december gebruikt bij de moorden.

Fox News weet verder te melden dat de schutter nog eens driemaal 5 duizend dollar heeft overgeschreven naar de rekening van zijn moeder. Deze geldtransfers doen volgens Amerikaanse media vermoeden dat de schietpartij wel degelijk werd voorbereid, en niet werd aangewakkerd door een ruzie met collega's zoals eerst werd gedacht.

Voorbereiding aanslag
Dat vermoeden wordt nog verder versterkt door een bericht van CNN dat Farook mogelijk al in 2012 van plan was met een andere persoon een aanslag te plegen. Volgens functionarissen was zelfs al een doelwit overwogen.

Het duo zou hebben besloten het plan af te blazen, nadat een aantal mensen in het gebied was opgepakt tijdens terreuronderzoeken. 'Ze werden nerveus', zei een van de bronnen. Het is onduidelijk hoe vergevorderd de plannen waren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden